СВОБОДНО ВРЕМЕ

Как на плажа Алепу се появи “подпорната стена, която си търси камериерки”

Бетонната конструкция на плажа Алепу край Созопол действително е хотел, “интегриран” в укрепително съоръжение. Това става известно от писмо на началника на Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас Милен Ненчев, изпратено още на 10 юни 2019г. до Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и неправителственатата организация “Камара на геодезистите в България”.

В писмото, предоставено на “Дневник” от получателите му, Ненчев е записал буквално, че “в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване”. Според намерението на инвеститорите, които в момента строят на мястото, там трябва да има ваканционен комплекс. Миналата сряда (3 юни) обаче в отговор на журналистически въпроси, Ненчев категорично отричаше сградата на плажа Алепу да е хотел. “Четирите нива, които са изпълнени, не са сграда, а са строеж. И само по себе си това представлява укрепително съоръжение”, каза той.

От същото писмо става ясно още, че основание за спиране на строежа през януари м.г. са дали не вида и обема на извършваното строителство, а дребни нередности. Първата от тях е не добре поставената ограда на обекта, а втората – частичното засипване на плажа – публична държавна собственост с пръст от изградената временна транспортна рампа. От тези детайли в писмото на Милен Ненчев се разбира, че на практика пред издигането на четириетажната бетонна сграда на плажа в Алепу, не е имало никакви пречки, тъй като двете предписания, направени от РДНСК – Бургас са били отстранени веднага.

От писмото на Ненчев до камарите на геодезистите и инженерите в инвестиционното проектиране става явен и друг факт – промените в първоначално одобрените намерения.

Инвеститори в проект за ваканционен комплекс на плажа в местността “Алепу” са три компании: “Алепу вилидж”, “Бриз 2000” и “ГБС турс”, която е дъщерна на “Главболгарстрой”. Според инвестиционното предложение, което те са представили за съгласуване от РИОСВ – Бургас през 2017 г. строителството на ваканционен комплекс е трябвало да протече на два етапа. Първият – укрепване на свлачище чрез постоянно подпорно съоръжение, състоящо се от бетонни пилоти. Вторият етап от реализацията на проекта предвижда изграждането на ваканционния комплекс.

Точно тези дейности в споменатата последователност са записани и в решението на екоинспекцията в Бургас.

Според проекта, ваканционното селище трябва да е разположено терасовидно пред бетонната конструкция, която се вижда в момента.

© Dron Burgas

Според проекта, ваканционното селище трябва да е разположено терасовидно пред бетонната конструкция, която се вижда в момента.

Пред “Капитал” председателят на Камарата на геодезистите в България Йоан Каратерзиян обясни, че след изграждането на пилотната конструкция е необходимо да минат няколко години, през които да бъдат извършвани наблюдения за евентуално движение на земните маси. Едва тогава може да се премине към същинското строителство.

Това, което се случва на плажа Алепу край Созопол обаче няма нищо общо със заявените намерения.

Решението, издадено от РИОСВ – Бургас дава основание на главния архитект на Созопол да издаде на 26 февруари 2018 г. строително разрешение за “Укрепване на свлачище”. Няколко месеца по-късно обаче – на 8 август с.г. инвеститорите в проекта за ваканционен комплекс подават нотариално заверена декларация, според която издаденото разрешение за строеж няма да бъде използвано. Вместо това те предлагат да интегрират конструкцията на бъдещото застрояване в укрепително съоръжение.

Скоро след това главният архитект на Созопол Светлозар Рашков издава ново разрешение за строеж, но вече на “Курортен комплекс”Алепу вилидж” (етапно строителство)”. То включва “Укрепване на свлачище” като първи етап и курортен комплекс, като втори.

С други думи, курортният комплекс става неразделна част от укрепителното съоръжение, а границата между двата етапа на строителството – напълно формална. А това дава основание на началника на РДНСК – Бургас след няколко поредни проверки по сигнали за незаконно строителство на плажа Алепу да отрича очевидното.

Укрепваното свлачище е на метри от плажа Алепу

© Dron Burgas

Укрепваното свлачище е на метри от плажа Алепу

В писмото си до камарите на геодезистите и инженерите в инвестиционно проектиране той пише следното:

“При извършени проверки на място на строежа се установи, че се извършват строителни и монтажни работи, изразяващи се в изграждане на брегоукрепителното съоръжение – подпорни стени, прилежащото фундиране и обемно пространствената конструкция към подпорните стени. Извършваните СМР са изцяло в обхвата на първи етап “Укрепване на свлачище” от издаденото разрешение за строеж от гл. архитект на община Созопол”.

Резултатът от всичко това сега е четириетажна бетонна сграда със стълбища, асансьорни клетки и оформени помещения на метри от морето. Социалните мрежи реагираха с хаплива ирония. “Подпорна стена търси камериерки”, гласи една от най-находчивите публикации там.

В петък (5 юни) вечер в типичния си стил премиерът Бойко Борисов се опита да спре реакциите и възмущението от строежа и обясненията за него, като заяви, че се обадил на шефа на ДНСК да слуша участието му в “Панорама”.

“Ако това е подпорната стена и вие ме убеждавате и всички българи, че тези кутийки там не са хотел, това ще стане прекрасно местообитание на птички, на животни, на прелетни птици, прекрасна подпорна стена с гнезда. Нали не е хотел, значи спираме го на този етап, спряно е свлачището и едно прекрасно местообитание за птици”, обяви Борисов. Не стана ясно дали и как е поръчал да спре строежа, какво точно да спре и т.н.

Пак по време на участието си в “Панорама” Борисов каза, че Строежът на плажа Алепу е от 2001 г. Какво е основанието за това твърдение обаче така и не стана ясно. Според информация в корпоративния сайт на “Главболгарстрой”, дружеството е започнало да развива собствени инвестиционни проекти на българския пазар едва след 2005 г. Сред тях са споменати ваканционните комплекси “Флора” и “Боровец гардънс” в едноименния планински курорт, както и “Св. Тома” до Созопол.

Строителството в свлачищни райони е изключително трудно. Причината е, че сложната координация и необходимостта от съгласуване на процедури, в които участват по няколко институции с тежка структура – от местни администрации, през Министерството на околната среда и водите, еко министерството, районните му инспекции по околната среда и водите и т.н. При стабилни контакти в тях обаче, заради ниската цена на строителните терени, строителството в свлачища изглежда привлекателно за големи инвеститори. Примери не липсват. Една от най-големите инвестиции на компании, свързвани с варненския бизнесмен Даниел Славов – Дънката, е реализирана именно в свлачищния район “Трифон Зарезан” в курорта “Златни пясъци”. Там в края на 90-те години срутването на земни маси унищожи цялата вилна зона, а терените бяха продавани от собствениците им на безценица. В свлачищен район на морския бряг във Варна предстои да бъде реализиран и проектът “Алея Първа” на “Холдинг Варна”, свързан със собствениците на “Химимпорт” и “Централна кооперативна банка”. Върху терени, на самия морски бряг, продадени от държавата през 2009 г. на цена 50 евро на кв.м., дружеството има намерение да строи жилища, ваканционни постройки, водни атракциони и др. Обяснението за ниската цена на терените беше необходимостта от укрепване на свлачището над тях.

Случаят със строителството край Алепу е сходен. Теренът, върху който в момента “Главболгарстрой” изгражда “укрепващия” хотелски комплекс е бивш общински имот (29 дка изоставени ниви). Според разследване на “Бивол” те са апортирани през 2009 г. в компанията “Алепу вилидж” срещу 34% от капитала му. Земята е оценена по 40 лв. на кв.м. През 2007 г. имотът е окрупнен с допълнителни общински терени, за които “Алепу вилидж” плаща допълнителни 1.3 млн. лв. По предложение на тогавашния кмет на Созопол Панайот Рейзи в края на 2008 г. общинският дял в дружеството е продаден на офшорното дружество “Новастар холдинг”.

Дали в района от местността “Алепу”, където в момента “Главболгарстрой” гради четириетажното си укрепително съоръжение изобщо има свлачище е спорна тема. Местните жители твърдят, че на това място никога не е имало движение на земни маси. А според председателят на Камарата на геодезистите в България Йоан Каратерзиян, ако на мястото все пак действително има свлачище, то е предизвикано от започналото строителство.

Върху картата на Геозащита - Варна свлачището е отбулязано твърде далече от блатоот Алепу.

© Геозащита Варна

Върху картата на Геозащита – Варна свлачището е отбулязано твърде далече от блатоот Алепу.

“Когато започнаха да строят, отнеха целия почвен слой, стигнаха почти до нивото на плажа, започва да се свлича пръст от пътя, казаха – вижте то е тръгнало свлачище, ние трябва да го укрепим, казва той, цитиран от “Капитал”.

Това свлачище те го предизвикаха и то беше ясно, че ще се случи”.

Справка в сайта на “Геозащита Варна” (структура в състава на регионалното министерство) показва, че според официалните документи свлачище на плажа “Алепу” има. То е отбелязано още през 2009 г. точно на мястото, където сега се строи – в непосредствена близост до каменния нос, на който се намира друга инвестиция на “Главболгарстрой” – хотелският комплекс “Св. Тома”. И твърде далече от гранита на блатото “Алепу” с плажа, където свличането на земни маси би било обяснимо.

 

Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *