СВОБОДНО ВРЕМЕ

Уволнената Мая Илиева: Търся работодател, който плаща, спазва закона и предлага добри условия на труд

Вече започнах да приемам ситуацията иронично, тъй като очевидно се оказах най-конфликтната медицинска сестра в България. Явно няма да мога да си намеря работодател за вбъдеще. Моите колеги се шегуват, че си търся работодател, който отговаря на определени условия, а именно – да дава добра заплата, да спазва законите и кодекса на труда, и да предлага добри условия на труд. До момента обаче нямаме кандидати. Това коментира в ефира на 7/8 тв уволнената на два пъти протестираща медицинска сестра Мая Илиева.

Обяснението за моето уволнение беше, че колеги се оплаквали за това, че съм много конфликтна. Друго обяснение нямаше, уточни Илиева.

Трудовият ми стаж е от 24 години. Работила съм само в реанимация. Имам над 15 дипломи за допълнителни квалификации. До момента на моето освобождаване нямаше никакви оплаквания срещу мен нито от колеги, нито от пациенти. Напротив, в деня, в който колегите ми научиха, че ме освобождават, направиха подпискав моя подкрепа, като се включиха и пациенти, коментира тя. И уточни, че през последните два месеца е работила в Ковид-звено. “В момента, в който болницата нямаше нужда от мен, реши да се освободи. Може би, защото аз през цялото време не спрях да казвам това, което се случва, за нередностите в здравното заведение и предполагам, че това е причината, коментира медицинската сестра.

Липсват медицински сестри навсякъде, а те с лека ръка ги освобождават. Една от колежките ми е на 74 години, коментира тя.

Това, което се случи с мен, не е единичен случай. В Стара Загора се съкращава сестра, която е председател на нашия синдикат там и те са решили да се освободят от нея, уточни Илиева.

Ако министъра на здравеопазването не вземе отношение по тези случаи, най-отговорно ще считаме, че това става с негово знание и той трябва да поеме отговорността. Но ако вземе отношение, ще считаме, че това е решение на самите директори на болници, откъдето сме освободени. Така че в крайна сметка кой ще понесе отговорността за това, което се случва ще стане ясно. Не е само за мен. Това става едновременно с наши представители на синдиката на медицинските сестри в няколко града и то все в държавни болници, категорична е тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *