НОВИНИ

Важно за всички българи! Който има неплатени глоби няма да може да напуска страната

истема за контрол на излизащите от страната, която не позволява напускането на пределите на България от хора с неплатени глоби по Закона за движение по пътищата работи пробно на ГКПП-Кулата от началото на този месец, стана ясно днес при посещение на място на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. На пункта има и терминал, на който фишовете и актовете могат да бъдат платени.

Плановете са до 15 юни системата да обхване и другите гранични пунктове, съобщи “Нова телевизия”. При установяване на невръчени санкции, те ще бъдат връчвани, а при неплатени актове, ще се отнемат и шофьорски книжки.

На ГКПП-Калотина системата работи от 3 юни и до момента са засечени 1722 неплатени фиша на стойност ‪205 290 лв. Това е пореден опит да се увеличи събираемостта на глобите по Закона за движение по пътищата.

Както съобщи “Дневник” неотдавна за последните 4 години и 4 месеца приходната агенция (НАП) е събрала принудително близо 54% от сумите по наложените от органите на МВР глоби за нарушаване на правилата за движение по пътищата.

В момента за обществено обсъждане са качени и промени в Закона за движение по пътищата, които предвиждат по-бързо налагане на санкциите и намаляване на възможността за избягване на наказание заради изтекла давност. Най-сериозната промяна е, че за всички нарушения ще се издават фишове, като отпаднат актовете и предвиждането на възможност те да се считат за връчени и когато виновникът не е открит. При сегашната ситуация фишове се съставят за по-дребни нарушения, а за сериозните се прави акт за установяване на административни нарушения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *