НОВИНИ

Танева пред бТВ: Нарушителите пари не са получили и всичко това е известно на ЕС, но не исках с данните да слагаме петно на бранша

Категорично не препоръчвам да се прикрива, да не се хвалим с това, което установяваваме. Няма друг мандат политически в тази сграда, която е работила на такава контролна извадка специално за областната подкрепа. 50% проверка. 5% е изискването към нас. А ние сме проверили 10 пъти повече и това е работа, която започна още миналата година. Не става въпрос въпрос за доверие, а за пълна увереност, че бюджетните средства на европейския данъкоплатец се изплащат правилно на хората, които работят. Тъй като имахме сигнали за такива измами, по наше решение проверките са завишени десетократно. Аз съм била много пъти във вашето студио и никога не съм смятала, че трябва да се хваля за тези проверки, защото хората са сметнали, че 5% е достатъчно, а ние сме решили да ги увеличим десет пъти. Това коментира в ефира на бТВ земеделският министър Десислава Танева.

Тук става въпрос за малко над 20 000 бенефициенти, които получават тази помощ и става въпрос за резултат от проверката, при която при 4400 лица напрактика не платихме нищо точно заради проверките, коментира тя.

Ето виждате ли защо не исках да се хвалим с тази контролна работа, която вършим!? Защото в обществото ще се получи усещане, че хората, които работят плодове и зеленчуци в земеделие не са достатъчно коректни, а това не е така. Защото хората, които са нарушители, са хора, които имат опит да използват европейското финансиране като бизнес, а този труд е много тежък и аз не съм искала в никакъв случай това да остава петно на бранша. Освен това срещата, от която се вади записа, е за това какви мерки за подкрепа на сектора допълнително като средства да получат. И това че по бързата подкрепа имат по-висока ставка тази година да я имат, обясни Танева.

Всички тези проверки са описани и са известни на комисията в ЕС, разбира се. И също така съм много благодарна на всички европейски органи, защото работим прекрасно, защото да отстояваш интереса на държавата си, трябва да докажеш с цифри, че наистина се работи във философията на цялата регулация, допълни тя.

След като сме установили хората, които не работят, не сме допуснали плащане. Ето защо другите, които работят, са получили повече пари. Но не може заради хора, които се опитват да злоупотребяват, не трябва да се слага петно на сектора, че един вид нищо не прави, а получава субсидии. А фактът е, че контролните органи работят, посочи тя.

Проблемът не е заметен, напротив. Няма друг мандат, който да е работил на толкова висока проверка. За какво замитане говорим!? Ако нямаше проверки щеше да е така, категорична е Танева.

Не мога да се хваля с тези проверки, защото смятам, че дължим на честните производители целогодишна подкрепа и не може заради няколко човека, които се опитват да ни измамят, да слагаме петно на хората, които работят без почивен ден, посочи министърът.

Нищо нередно няма. Такива са правилата – имаме бюджет, който се разпределя на броя заявители на помощ. Бюджета се разпределя на тези площи, които са годни и отговарят на определени условия. Ние сме ги проверили повече от половината, коментира тя.

Предложила съм да не казваме, че има измами, защото те всъщност не са допуснати. Контролния орган ги е хванал и ние пари не сме им дали, обясни Танева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *