НОВИНИ

“Патриотите” скъсаха коалиционното споразумение с ГЕРБ

Парламентът отхвърли предложението в Закона за МВР за създаване на доброволни формирования за оказване на съдействие на полицейските органи, което накара “патриотите” да обявят, че коалиционното им споразумение с ГЕРБ е денонсирано, пише offnews.bg.

Въвеждането на доброволните отряди беше поставено, като условия, за да останат ВМРО в управляващата коалиция след напрежението с арести на кадри на “патриотите”.

С отхвърлянето на предложението ни за доброволните формирования ГЕРБ едностранно денонсираха коалиционното споразумение, каза съпредседателят на групата на “Обединени патриоти” и зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов. Предложението на депутатите на Красимир Каракачанов беше стигнало до второ, окончателно, четене в пленарна зала, когато от ДПС поискаха 30 мин. почивка. “От името на ДПС искам половин час почивка, за да може да направите така, че събирайки председателите на парламентарни групи да им обясните, че на вас не са ви необходими онези сили, които ще ви дърпат за крака, нанадолу”, заяви Рамадан Аталай .

Веселинов заяви, че ГЕРБ са отстъпили от консенсуса и са се повлияли от провокация на ДПС за доброволните формирования. “Това е наше отдавнашно виждане, залегнало в управленската програма. Потвърдено на коалиционен съвет с ГЕРБ. Самите текстове, които трябваше да бъдат гласувани са далеч по-меки и далеч по-скромни като обхват от това, което ние виждахме и предлагахме”, заяви още Веселинов.

“Има ли към ГЕРБ промяна в предпочитания от тях партньор за управление? ГЕРБ за напред ще изпълняват коалиционното си споразумение с нас или ще управляват по програмата или ще продължат да вършат услуги на ДПС?”, попита Веселинов. “Ако е така, предлагаме да официализират връзката си с ДПС и ние да излезем от управлението”, подчерта още Веселинов.

Ултиматум

ГЕРБ имат време да се поправят и да приемат ноново предложението за доброволните отряди, ако не се случи, очевидно нашите пътища се разделят, каза още Веселинов.

“Флиртът с ДПС за нас винаги е бил видим. Винаги сме се стремели да го ограничаваме като вредно за държавата. Сега въпросът е кога този флирт става по-вреден, отколкото настоящото управление”, допълни той.

Коалиция още не е приключена

Ако търсите новината, че с коалицията е приключено, нямате я още, заяви обаче лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той разказа, че още преди месец, месец и нещо преди епидемията с коронавируса са водени разговори с ГЕРБ за неизпълнените задачи от коалиционното споразумение. “Един от ангажиментите, който беше поет от тях, беше да се ускори приемането на Закона за доброволчеството, или в случая като раздел от Закона за МВР. Странно е поведението на нашите партньори по един важен за нас въпрос, важен за коалиционното правителство. Той е фактически е стълб от програмата на управление”, каза още Валери Симеонов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *