НОВИНИ

“Дневник”: Бетон С30/37 за магистрала “Хемус” – 180 лв. за 1 куб.м. Бетон С30/37 за бул. “Васил Левски” във Варна – 484.73 лв. за 1 куб.м. Нещо неясно?

Бетон С30/37 за магистрала “Хемус” – 180 лв. за 1 куб.м
Бетон С30/37 за бул. “Васил Левски” във Варна – 484.73 лв. за 1 куб.м.
Нещо неясно?, пише Спас Спасов от “Дневник” като коментар за новото си разследване.

“По груби изчисления реконструкцията на печално известния бул. “Васил Левски” във Варна, която завърши през миналата година, струва на данъкоплатците около 38 млн. лв. на километър. В същото време официално обявените цени на 10 лота от изграждащата се в момента автомагистрала “Хемус” показват, че километър от нея е струвал средно около 9-10 млн. лв. Разликата е почти четири пъти. Документи, с които “Дневник” разполага, дават един от възможните отговори на въпроса

как подобна разлика става възможна?

Според варненския кмет Варна Иван Портних (ГЕРБ) цената на километър от бул. “Васил Левски” е висока заради мащабите на проекта и сложността на изпълнението му. По тази причина той сам го нарече “втори Аспарухов мост”. Всъщност цялата дължина на булеварда е под 3 км, а строителството му бе съпътствано от серия нарушения на закона, претупвания и недомислици. Така булевардът се превърна в един от най-ярките примери за безконтролно харчене на публичен ресурс.

По силата на рамков договор с местната администрация във Варна през 2018 г. обществената поръчка за реконструкция на бул. “Васил Левски” бе възложена на акционерното дружество “Хидрострой”. Формирането на цените за различните дейности, извършени при изпълнението на договора, са описани в подробни анализи, които са неразделна част от приложенията към сключения договор .

Строителството на бул. “Васил Левски”

Един от тях се отнася до изграждането на бетонни стълбове. Пълното наименование на дейността е “Бетон С30/37, положен на място за устои и стълбове съгласно ТС, включително доставка, полагане и уплътняване, кофраж, както и всички свързани с това разходи без армировка”. Крайната цена за тази дейност, посочена в анализа, е 484.73 лв. за 1 куб.м.

Цялото разследване виж тук – https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/06/11/4075467_po-skup_li_e_kilometur_bulevard_vuv_varna_ot_kilometur/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *