НОВИНИ

Комисар Писанов: На още 8 ГКПП-та монтираме новата система, граничните полицаи ще проверяват всички автомобили за задължения

На още 8 ГКПП-та в страната предстои да бъде монтирана новата система, която вече работи на граничен пункт “Калотина”. С нея граничните полицаи ще проверяват всички автомобили, които влизат и излизат от страната за задължения, обяви тази сутрин на пресконференция комисар Иво Писанов от “Пътна полиция”, пише Блиц.

Шофьорите с фишове ще бъдат отбивани встрани и ще имат два часа да платят чрез ПОС терминал. В случай, че решат да не плащат глобите, ще им бъдат отнети книжката и талона, а ако колата, която шофират е на тяхно име, тя ще бъде спирана от движение. “Никакви ограничения няма за напускане на страната. Хората, които имат задължения и влезли в сила глоби, нямат правото да шофират”, категоричен бе комисар Писанов от “Пътна полиция”.

По думите му всеки отговоря за извършените от него нарушение и трябва да го плати, в противен случай му се отнема книжката, обясни отново той.

Според него системата не е нова, тя е използвана и досега но по родните пътища. “Това е процес, който така или иначе тече на пътя. Хората, които имат задължения, влезли в сила, но незаплатени глоби, нямат право да шофират. Така е по закон. Ако те са шофьори, им се отнема книжката до заплащането на глобата, както и ако управляват собствения си автомобил, същия се спира от движение”, каза комисар Писанов. “Ако кара чужда кола и има глоби, също трябва да ги плати. Всички МПС-та и пътниците се проверяват, ако към тях има невръчени електронни фишове”, допълни Писанов.

“Ако шофьор излиза от страната с чужда кола, глобата се плаща от извършилия нарушението. Тоест ако шофьорът, който управлява автомобила има дължими глоби, той трябва да заплати собствените си задължения, в противен случай му се отнема шофьорската книжка”, допълни Писанов.

Той обясни още, че ще се проверяват и пътниците в автомобилите и на тях също ще им бъдат връчвани фишове и актове, ако имат такива. Според Писанов при срив на системата – ако не работи постерминалът, този, които дължи глоби, ще трябва да намери начин да си ги плати.

“Глобите може да се платят по банков път, през фирми посредници, през портала на МВР, както и с онлайн банкиране”, обясни комисарят. Той настоя че няма начин водачите да не знаят за нарушенията и глобите, които са им били наложени, по-скоро недобросъвестно избягват плащането им.

Иво Писанов посочи още, че в понеделник или сряда идната седмица системата ще заработи и на другите осем гранични пункта. “Превантивен е е ефектът, който ние очакваме. Гранична полиция няма притеснения, че ще се образуват задръствания в активния летен сезон, който предстои”, настоя той. Към момента се тества, за да разберат дали на границите да има по едно или две гишета за плащането на глобите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *