НОВИНИ

Борисов: Придобиването на акции от ПИБ беше последното изискване за влизане в еврозоната

Кабинетът обяви приемането на Проекта на протоколно решение относно предприети от „Българска банка за развитие“ АД действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД.

“Банковата сделка е изключително важна за нас, както и за влизането ни в еврозоната”, обяви преди началото на правителствено заседание премиерът Бойко Борисов.

“Изпълнителният заместник-председател на ЕК Маргрете Вестегер ни поздрави за всичко, което сме се договорили и с ЕЦБ, и със СБ. Целта ни е юли месец този процес да завърши и българите да спрат да се плашат, че някой ще има фалира банките. С огромни усилия успяваме да върнем милиарди обратно. За това се налага днес да приемем една точка – тя е доклад за действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД. Това беше последното изискване, за да е пълна сигурността на тази банка “, обясни Борисов.

“Знаете, че през юли 2018 г. българското правителство и БНБ изявиха желание за присъединяване към Европейския банков съюз. Изпълниха се доста условия и промени за това. Последното, което остана, е изпълнението на планов капитал на „Първа инвестиционна банка“ АД”, обяви Владислав Горанов. Извършена е оценка на 6 банки, направен е и стрес тест. 4 от 6 банки са преминали успешно през негативните сценарии на стрес теста.

“Изключително важно е България да влезе в Европейския банков съюз, защото това гарантира стабилността и контрола на всички български банки. Чакалнята на еврозоната дава сигурността, че сме на първа скорост в ЕС”, добави премиерът.

Източник-факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *