НОВИНИ

Има пациенти с COVID-19, но с отрицателни ПСР тестове

Общият брой на регистрираните случаи на коронавирус у нас вече е 3266 случая, като активните случаи, т.е. тези които в момента са заразени, са 1371, съобщи бТВ.

Останалите са излекувани, а 172 са починали. За последното денонощие имаме 7 нови случая на излекувани. Няма починал с установен коронавирус. Новите случаи за денонощието са 75.

За пациенти с COVID-19, но с отрицателни тестове, съобщават лекари. За диагнозата са необходими типичните симптоми, контакт със заразен и положителен тест. Не винаги обаче всички фактори са налице.

„Като имаше ръст на COVID-19, сме имали случаи, при които моето лично мнение на базата на образните изследвания беше категорично, че това е COVID инфекция, и аз очаквах да излязат положителни PCR тестовете. В 2-3 от случаите тестовете излизаха отрицателни“, разказва д-р Ваньо Шарков от УМБАЛ “Св. Анна”  в София.

По-ясна картина за състоянието на пациенти с COVID-19 може да се добие със скенер. Именно на него се виждат типичните за болестта промени в белия дроб.

„Инфилтрати тип матово стъкло, които в началото на инфекцията са разположени предимно странично. Такова развитие на интерстициална пневмония в моята практика аз не съм виждал“, разкрива д-р Шарков.

Дори PCR тестовете понякога могат да са неточни. Вероятността за откриване на вируса зависи и от изследвания секрет, показват проучвания. Най-висока е тя при вземането на секрет от белия дроб.

„Като гаранция са един добре обучен екип, добра апаратура, със съответните реактиви. Наивно е да се мисли, че само с едно изследване можем да решим състоянието на един пациент“, казва д-р Ирена Иванова,  нач. клинична лаборатория в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”.

Фалшиво отрицателен тест е възможен, признава и главният държавен здравен инспектор.

„Възможен е, когато ги има симптомите, има епидемиологична връзка – знае се от кого се е заразил. Тогава дори да имаме отрицателен резултат, може да се приеме тази диагноза“, казва главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му, вероятността за фалшиво отрицателен PCR тест е между 3 и 5%.

От този понеделник до 30 юни влизат в сила мерките, посочени в последните заповеди на здравния министър. Една от тях претърпя редакция вчера след разговор на Българска асоциация на заведенията и премиера Бойко Борисов.

В началото на новата седмица:

-Отварят нощните заведения.

-Остава временната забрана за влизане у нас на граждани на определени държави.

-Маските ще са задължителни само в обществения транспорт, в аптеките и лечебните заведения.

-След изписване от болница, излекуваните от КОВИД-19 ще остават 14, а не 28 дни в домашна изолация.

Източник-факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *