НОВИНИ

Омбудсманът недоумява как шофьорите да платят фишовете си, ако не знаят за тях

Няма никакво съмнение, че всеки, който нарушава правилата на пътя, трябва да плати глобата, която му е наложена за неправомерно поведение. Но е необходимо много внимателно да се следи прилагането на подобна разпоредба. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева в отговор на въпрос дали се нарушават правата на гражданите с решението водачите, които имат неплатени глоби към КАТ, да не могат да напускат страната, докато не си платят задължението, като това се отнася и за останалите пътници в автомобила.

Припомняме, такъв контрол ще има на 8 от граничните пункта, като от 3 юни вече действа този на ГКПП “Калотина”.

Доц. Ковачева е категорична, че неизрядните водачи трябва да бъдат санкционирани, но проблем с въведената система възниквал според нея, когато гражданите не са били уведомени за издадените наказателни постановления и те не са им връчвани по надлежния ред, за да могат да заплатят наложената им глоба или да обжалват постановленията.

Тя напомня, че ако нарушителят не е намерен на посочения от него адрес и новият му адрес е неизвестен, наказващият орган може да отбележи това върху наказателното постановление и то се счита за връчено от деня на отбелязването.

При това положение водачите на моторни превозни средства биха се оказали в ситуация да не могат да продължат пътуването си, без да им е била дадена възможност да реагират спрямо установено по надлежния ред извършено от тях нарушение на Закона за движение по пътищата, обобщава ситуацията общественият защитник.

Според решението шофьорите, на които за първи път се връчват наказателните постановления, ще могат да продължат пътя си и да направят плащане до 14 дни. Водачите, които са с влезли в сила глоби, трябва да платят на ПОС терминали на граничните пунктове, в най-близката банка, или да се разделят с книжката и талона на колата. За неплатени глоби ще се проверяват и останалите пътници в колата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *