НОВИНИ

Столична община продава имот за 2 млн. лева, купува го пак за 6 млн.

Столична община чрез свои дружества е продала имот за над 2 милиона лева,  а 2 години по-късно го е откупила обратно за над 6 милиона.

Сигналът до прокуратурата е подаден от група столични общински съветници в края на април и вече е приобщен към по-стара проверка за злоупотреби. Става дума за над 24 декара с няколко халета в района на околовръстното и булевард „Сливница“ в София, съобщава бТВ.

„През 2015 г. един имот, включен в капитала на Столичен автотранспорт е продаден за 2 150 000 лв., а през 2017 . , няма и 2 години е закупен същият имот обратно от „Чистота – Искър“ от друго общинско предприятие за 6 млн. 350 000 лв. Разликата в цената е огромна и няма никакво логично обяснение, тъй като имотът няма нищо подобрено, изградено в степен, че да оправдава тази огромна разлика близо 3 пъти“, твърди Методи Лалов от Столичния общински съвет.

Четирите милиона разлика отиват в частната фирма „Княжево Сървиз“, свързана с „Титан“, която събира боклук в няколко района на София.

Имотът е продаден след доклад на съветници, че е ненужен на общината. Две години по-късно същият столичен общински съвет гласува единодушно, че същият имот е необходим. Получава го общинската „Чистота Искър“ и сега той е нейна база.

„Това, което е аргументирано е за мен, че от този момент дружеството разполага с база… Първо ОП „Чистота Искър“ никога не е имало собствена база през годините назад от нейното съществуване, винаги е било под наем“, смята Цветомир Жеков – управител на „Чистота Искър“.

И за двете сделки общинските съветници ползват оценки от експерти оценители.  Първият оценител е Веселина Генева –  през 2013 г. тя дава стойност от 1 843 000 евро. През 2015 г., след няколко търга без желаещи участници, цената стига 2 150 000 лв. и имотът е продаден.

„Сградите са били в окаяно състояние, непригодни за обитаване, изключено е някой да се захване тези сгради да ги възстановява, защото е икономически нецелесъобразно нещо“, отбелязва Веселина Генова – независим оценител.

Вторият оценител е общинското дружество „Софинвест“ и в частност Юлия Димитрова. Две години по-късно тя оценява терена с халетата на 6 619 000 лв. Димитрова е обвиняема за занижена оценка по скандалното дело за продажбата на Царските конюшни в София. Разследвана е и по дело за занижена продажба на земи в Божурище.  Скока с 4 милиона в случая тя обяснява така:

„Това, което знам, че вътрешно са имали някакви правени от тях си оценки. Но са се движели цените между 6 млн. и 8 млн. Като причина за тази разлика се посочва, че тогава през 2013 г. този ПУП не е бил същият, тогава е било предвидено по-малко застрояване в същия имот.

През 2017 г. има една нова сграда, така наречената Солница, тя е много голяма. Доста скъпа сграда. На нейно място е имало нещо старо, тя не е била изградена преди това“.

На сателитните снимки на имота година по година обаче не се виждат новопостроени сгради. От 2013 г. няма промяна в разположението на халетата. Части от тях са съборени през годината на покупката. А снимка от 2014 г. показва сградата, за която оценителят твърди, че е строена година по-късно. Конструкцията е същата.

Сега я виждаме ремонтирана с няколко нови бетонни стени под покрива, който изглежда един и същ на всяка от снимките през последните 6 години. От фирмата стопанин за периода 2015 г. – 2017 г. отказаха  коментар какви подобрения са правили преди  да вземат над 6 милиона от общината за имота, с мотив да не пречат на прокуратурата.

Засега обвинителите са приобщили сигнала към стара преписка за злоупотреби на общински дружества.

Отговорност според Методи Лалов носят общинските съветници внесли предложенията да продадат имота, а после да го купят. Вносителите са няколко съветници от почти всички партии в местния парламент, но един от тях участва в изготвянето, както на първото, така и на второто предложение. Това е Радослав Абрашев.

„Има подаден сигнал, нещата са в прокуратурата, нека да си свършат работа да не ги притискаме“, призова той.

В доклада към предложението за обратното закупуване обаче  не е отразено, че имотът е бил общинска собственост и продаден преди две години в пъти по евтино.  Нуждата от него през 2017 г. е обоснована с възложени допълнителни дейности на „Чистота Искър“ по сметопочистване и сметоизвозване в София. Един от вносителите при покупката, Карлос Контрера, разказва, че решението е взето с пълен политически консенсус от 47 гласа, а общината взема 5 милиона банков кредит, т.е. имотът е бил конвертируем. Банката обаче е била общинска, т.е. свързана със столична община, изтъква Методи Лалов.

Общинско е и дружеството „Софинвест“, което чрез оценителя Юлия Димитрова е изготвило втората оценка на имота. Потърсен от bTV независим оценител коментира, че експертизата ѝ не е аргументирана.

„В оценките нито в едната, нито в другата, нямаме източник на информация как са определени коефициенти – по местоположение, или пък начина, до който е ориентиран,  близостта му до инфраструктура“, посочва независимият оценител Румен Неделчев.

„Такива аргументи веднага се поставя под съмнения тези колеги дали са направили оценката така, както трябва да бъде, или просто те имат представа за някаква крайна стойност, която с различни маневрирани коефициенти трябва да постигнат“, обяснява още той.

Подателите на сигнала за двете сделки се надяват прокуратурата да изясни дали общинарите с помощта на оценителите са продали имота на занижена или са го купили обратно на завишена цена за сметка на гражданите на София.

Източник-факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *