НОВИНИ

БОЕЦ даде скандалния запис на Лаура Кьовеши

БОЕЦ сезира Лаура Кьовеши и Европейската комися за аудиозаписа от разговор на Бойко Борисов, разпространен на 12.06.2020г. от българските медии, написаха в сайта на организацията.

“Записът, освен цинични изрази и оценки за председателят на българският Парламент, г-жа Цвета Караянчева, съдържа и изказвания на Бойко Борисов касаещи проверките на „Къщи за гости”, които той твърди, че е разпоредил на МВР да извърши след разкритията на сайта „Биволъ” за огромни злоупотреби с европейски средства при тяхното изграждане. Борисов заявява, че е предупредил бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев, уличен от разследване на Биволъ, че ползва като лична резиденция такъв обект. От думите на Борисов става ясно, че разпоредените проверки и действията на институциите нямат за цел установяване на извършените злоупотреби и нарушения и уведомяване на европейските институции за тях, а се цели разчистване на сметки, като чрез тези проверки бъде компрометирана бившата журналистка и настоящ евродепутат Елена Йончева, чиито роднини също са участвали в проекти финансирани с европейски средства за изграждане на къщи за гости”, се казва в писмото до Кьовеши.

“Това потвърждава поръчковият и избирателен характер на действията на българските институции и стремежа им да укрият от Брюксел реалните данни за извършените злоупотреби, а действията на прокуратурата и МВР се свеждат до репресии им разчистване на сметки. Подобни са действията и думите на министър Десислава Танева, огласени в друг видеозапис, в който тя призовава земеделските производители да не дават гласност и да прикриват извършените проверки и установените злоупотреби с европейски средства по схемата за директни плащания „Обвързана подкрепа”. Целта е, по нейните думи „да не се хвалим пред Брюксел какви измамници сме, за да не ни спрат парите”. За този казус БОЕЦ вече сезирахме ЕК и Европейската прокуратура със сигнал от 08.06.2020г.

Въпросният аудиозапис съдържа и изказвания на Бойко Борисов касаещи разговори между него и премиери на европейски държави, представени изключително цинично. Борисов разказва и как в присъствието на финансовият министър Владислав Горанов, главният прокурор Сотир Цацаров и зам. главният прокурор и настоящ главен прокурор Иван Гешев, е провел тези разговори. Чува се ясно и как Борисов разказва, за поръчани от него репресии и проверки на независими държавни институции насочени спрямо частна фирма и нейният собственик, който не се е съобразил с него”, заявяват от БОЕЦ.

Източник-факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *