НОВИНИ

Министър Сачева: Държавата дава 610 лева заплата на безработни, които бъдат наети в туризма

В момента безработните в страната са 284 000 човека. Около 201 000 бяха безработните преди началото на кризата. Нарастването е е с около 83 000 души. В момента има голяма динамика на пазара на труда. В момента, в който 83 000 загубиха работата си, други 67 000 намериха работа.  Така че трудно е да се каже как ще се развият събитията в края на летния сезон. По-скоро ако има нова вълна от безработни, тя може да се очаква в края на септември и началото на октомври. Работим с това, че ще завършим годината с около 6,5 % безработица. Тоест ще имаме ръст от 2,5% в сравнение с миналата година. Това коментира в сстудиото на Нова тв социалният министър Деница Сачева.

Правим всичко възможно да намалим този прогнозен процент, който очакваме, като предлагаме различни мерки в секторите, допълни тя.

Вчера имаше кръгла маса, на която участвахме заедно с Николина Ангелкова и Росен Желязков. Ние се опитваме да подкрепим заетостта в секторите туризъм и транспорт, тъй като те са свързани. Предложихме мярката 60 н а 40 да може да се допълва с още една сума от 290 лева, така че да се достигне до 80% държавна подкрепа на работниците, посочи министърът.

Има още една мярка – 50 млн. лв. за туризма. С тях ще могат да се наемат регистрирани безработни. Ако бъдат наети тези хора, които са работили в туризма, но сега са безработни, държавата ще им осигури 610 лева от държавата, а за сметка на работодателя ще бъдат само осигуровките. 26 000 души са регистрираните безработни, които са били в сектор “хотелиерство и туризъм”, а в този момент около 7-8 хиляди от тях са намерели работа в туризма, обясни тя.

България е сигурна страна и това е в основата на посланието на рекламната кампания по отношение на туризма, каза Сачева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *