НОВИНИ

Осман Октай: Борисов е в капана на Пеевски и тепърва ще бере ядове

Скандалите в българския обществен живот не само не спират, но стават все повече и все по-отвратителни. Странното на този фон е, че за разлика от 2013 г., гражданско недоволство липсва. Или по-скоро то се изразява чрез слово в социалните мрежи.

В настоящата напрегната политическа ситуация, а и по принцип, бившият зам.-председател на ДПС, днес политически анализатор, Осман Октай е сред най-подходящите и любопитни събеседници. Затова и от ФАКТИ го потърсихме за разговор по редица въпроси, отговорът на които можете да прочетете в интервюто по-долу.

– Г-н Октай, преди два дни, на 14 юни, се навършиха 7 години от началото на масовите протести в страната, започнали заради назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС. A с оглед днешната българска действителност, като че ли гражданите не победиха. Каква е Вашата равносметка?

– Ако трябва да се върна в исторически план, гражданите не победиха и на Орлов мост преди 30 години, когато днешните младежи на 30-35 години, като малки деца, бяха на раменете на родителите си и очакваха старта на нова и демократична европейска България. Винаги, когато е имало гражданска енергия, е имало и начини как олигархични и партийни, сраснали се кръгове, да насочат в друга посока гражданската енергия, да злоупотребяват с нея и да я разпилеят. Същото се случи 2013/14 г., когато цяла една година млади и образовани хора бяха на протестите. Тези протести бяха употребени с фалшиви лидери като Близнашки и други, които обикаляха на тези протести, а впоследствие се възползваха от това и управляваха служебни кабинети.

 

С всичко това –  отпреди 30 години на Орлов мост до тези последни протести, се стигна дотам, че гражданите видяха, че всяка тяхна енергия, породена от различни поводи, винаги се намира начин как да се разпилее и да се злоупотребява от такива използвачи. Затова хората вече в нищо не вярват. В лидерите не вярват, в политическите партии не вярват, виждайки тоталното съглашателство на всички нива. Ще ви дам и един пример. По време на последните избори за местно самоуправление, конкретно изборите за съветници на Столична община, ние бяхме свидетели колко много политическите формации се заканваха да си изкарат кирливите ризи и да променят начина на управление. Впоследствие, когато влязоха в сесията, настъпи една убийствена тишина, която разочарова гражданите и всяка млада енергия. Начинът на управление така е направен, че в момента, в който се влезне в едно такова пространство на управление, се получава едно съглашателство, една тишина. Съветниците биват канени в бордовете на общинските предприятия в София, започват да взимат по 4-5 хиляди лева заплата, забравят какво са говорили на своите избиратели, започва нищо друго да не ги интересува, освен това, че в следващите 4 години ще са част от далаверата. Същото е и в парламента. Неслучайно в съглашателство те избират компрометирани хора като Цацаров за шеф на КОНПИ и като Гешев за главен прокурор. В парламента се работи в съгласие при разпределението на всичко в корупционните схеми, всички са в далаверата. Дори начина на регистрация на една политическа партия толкова я усложниха. Тези, които се наричат статукво правят всичко възможно в това политическо пространство да не може да проникне следваща енергия като политическо и гражданско представителство.

– Ден преди споменатата годишнина излезе поредният запис. На него се чува гласът на премиера Бойко Борисов, който разговаря с някого по телефона. Ако влезем в хипотеза, че записът е истински, с кого е разговарял той според Вас? Дават ли насоки някои от обсъжданите в разговора теми?

– Нямам представа с кого говори. Би могъл да говори само с един себеподобен на толкова ниско и арогантно ниво. Така както разговаряха мутрите по между си по мутренско време, когато излязоха първите мобифони, които бяха като тухли. Единият седи на предната седалка, другият на задната, и си говорят: ”Ей, мутро, как си?” и т.н. Такъв речник се използва и в този разговор, такъв е типажът на речник на тези хора, които са излезли от ”Магурата” и днес имат функции да управляват държавата.  Това е характерното поведение на тези хора в личната им комуникация. Нещо повече. Ако проследим през последните години речника на Бойко Борисов в разговорите с вас журналистите, с тези журналистки, които обикалят страната с него, начина на разговор с неговото партийно обкръжение и тези, които го придружават, разговорите му от джипката, всичко това говори за манталитет на един човек, който е произлязъл именно от ”Магурата” и от тези кръгове на ъндърграунда. Това е нивото на управлението днес. Също може да се спомене и отношението му към министрите на заседанията на Министерски съвет. Нека да си припомним и отношението му към шефа на АПИ, когато стана скандалът с тол системата.

– В същото време, от няколко месеца, макар и с известно затишие покрай кризата с коронавируса, която всъщност още не е преминала напълно, се разиграва една сага между обвиняемия бизнесмен Васил Божков и някои представители на изпълнителната власт. Какво смятате, че цели Васил Божков с разкритията, които прави?

– Манталитетът на Божков, само дето е по-обран като човек, който е завършил сериозен университет, няма значение какъв образ си е изградил и как е постигнал своите легенди по време на Прехода. Васил Божков символизираше събирателния образ на този партийно-политически олигархичен модел. Той бе изградил финансова империя, с която кадруваше и държеше в подчинение свое представителство във всички различни партийни представителства, било то на общинско, било то на парламентарно ниво. Винаги е присъствал в тази корупционна среда с огромния ресурс (и финансов), който притежаваше. Такъв типаж беше и Илия Павлов преди години. Аз имам преки впечатления от тяхното поведение, когато те демонстрираха присъствие в публичното пространство или в компании като началници на всички, като господари на всички. Ще ви дам и един пример. Преди много години с Доган бяхме поканени на представление на Стефан Цанев в театъра, а след представлението, в съседство с театъра, бяхме в едно заведение. В това заведение бяхме аз, Доган, президентът Желев, Стефан Цанев, Вежди Рашидов, имаше и някакви дами. По едно време пристига Илия Павлов като спонсора на всичко, като началника на всички, започвайки от Доган да интимничи, после разбута стола до президента Желев, плесна го по врата и вика: ”Желю, как си”? Това е типичното поведение за тези хора. Какво искам да кажа с този модел? Божков като много образован човек, завършил университет, имаше друго поведение в публичното пространство, по-тайно, по-ограничено, но това не значи, че той до вчера нямаше самочувствието на човека, който контролира поведението на всички, на всички плаща, всички го обслужват и т.н. В един момент обаче някой решава да му се опълчи. Той казва, че едно време са обикаляха с бухалките, предлагаха услуги да те охраняват, да ти пазят бизнеса, а след това с бухалките искаха да ти го вземат. Сега казва, че точно по същия начин, само че с държавни органи, обслужвайки те, впоследствие те искат да ти вземат бизнеса. Някой действително се опита да му вземе бизнеса и аз вярвам във всичко това, което той изнася, защото аз съм бил свидетел на точно такива механизми на комуникация в изграждането на политико-олигархичния модел още от 1990 г. насам.

Неслучайно в моята книга ”Крахът на една илюзия” съм описал поименно събитията около ”Кръглата маса”, след ”Кръглата маса” и как целият политически елит беше обслужван по модела ”Луканов” – финансово и по всякакъв друг начин от т.нар. ”назначени милионери”. Описах и как след това се изгради фалшивото управление с мандата на ДПС – кабинетът на Беров. Изгради се и най-мощната основа на групировките, а после те се преобразуваха в Г-13. Впоследствие всичко това се разрасна в две корпорации, представляващи се от силови групировки като ВИС и СИК. Едната е на групата на спортистите, другата на милиционерите. До ден днешен тези хора, с такива господари, които притежават огромните финансови ресурси и купуват податливи политици, министри и т.н., назначават си министри, назначават си политици в различни парламентарни групи, с което си осигуряват лоби.

Божков се ядоса, когато някой му поиска бизнеса. Аз мисля, че някой точно това целеше, да го раздразни, Това е нещо, което за първи път се случва. Този, който е организирал чрез своята финансова и друга мощ този начин на лобизъм, той сега поднася на обществото нещо полезно, особено на младото поколение. Това, което говорим всички, но не можем да го докажем – как работи всъщност това единодействие на тези олигархично-финансови и лобистки кръгове с ”политическия елит” на държавата. И всъщност това е най-интересното в цялото поведение на Божков днес, че той осветява тези взаимоотношения. Това е нещо, което изнервя цялата политическа класа. Той с един ход отстреля включително и бъдещия проект на Мая Манолова.

– Друг известен бизнесмен, който е и депутат – Делян Пеевски, проведе една сериозна дарителска кампания, която мнозина смятат, че е за изчистване на не особено добрия имидж, който има в обществото той. Някои анализатори твърдят, че той е направил всичко това, защото има амбицията да излезе ”на светло” в обществения живот, заемайки висок държавен пост. А пък големият му опонент – Цветан Василев, наскоро изрази своя хипотеза, според която Пеевски иска да стане председател на ДПС.

– Не, не. ДПС, винаги съм коментирал като съосноватетел и създател на проекта ДПС, този проект впоследствие неслучайно се моделира като модела ”Доган”, както го наричам аз. Това е олигархичен модел, който няма нищо общо с партийната дейност, партийни структури и т.н. Мисълта ми е, че неслучайно Доган беше скрит от службите и задкулисието, за да не приказва много и да не дразни българското общество. Обслужват го с всичките комфортни възможности, включително държавата с НСО, плащайки милиони за охраната му. Всичко това защо се прави? ДПС, етнорелигиозният модел, е най-успешният политически модел на Луканов. През тези 30 години почти няма управление, което да не е контролирано от този модел. Неслучайно споменах управлението на Беров с мандата на Доган. Аз лично съм присъствал на тези разговори, които се водеха в президентството тогава. През цялото време всички (Луджев, Мичковски, Алексей, някои други около Желев, самият Желев, а и Доган,  мислеха и казваха, че няма как да се реализира този мандат, но в края на краищата ние трябва да използваме всичко възможно, за да принудим СДС в последния момент да приемат с нашия мандат да управляват. Но какво се случи след това? Излезе Луканов от ареста и БСП с 81 народни представители подкрепиха Беров, а и люспите също. Тогава Доган рекетира депесарите, заедно с комунистите да изберат този кабинет. Защо се връщам толкова години назад? Помните, че чрез Доган свалиха Филип Димитров след 10 месеца. Въпреки че 10 месеца преди това, при откриването на сесията на 36-ото Народно събрание през 1991 г., от трибуната на парламента ние основателите с решение на Централния съвет принудихме Доган да иска забрана на комунистическата партия и БСП.

Искам да кажа, че през тези години чрез Доган се извършваше погром върху всяко правителство. Няма значение какво. Основната задача на ДПС първоначално беше да няма последствия за БКП за престъпленията, извършени и по време на смяна на имената. и като цяло по време на тези 45 години управление. Да се покрият тези исторически събития. Впоследствие чрез Доган и това управление на Беров, а и по-нататък, социал-либералното управление да започне да изгражда нов образ на БКП и наследницата ѝ БСП. Голяма реплика на Доган на конгреса на БСП, на който той отиде за първи път, бе: ”Другарки и другари, ние сме длъжни да реализираме социал-либералното управление на страната”. Чрез Доган се реабилитира БКП в политическото пространство и се направи всичко възможно да се забравят и потулят престъпленията, извършени по онова време. Освен това, чрез Доган се направи всичко възможно, за да се изгради този задкулисен политико-олигархичен модел за управление на страната. Помните, че през 1997 г. Доган напусна ОДС, където ние основателите вкарахме ДПС, заедно със СДС, Народен съюз и т.н., и направи Обединение за национално спасение с Луджев, Венци Димитров, а патрон на това обединение, още през 1997 г., стана Симеон Втори. Секретар им бе Стоян Денчев. Тогава Доган обаче не постигна целта си, защото Костов взе 137 мандата и така пое курса към НАТО, ЕС, МВФ, като по този начин обяви война на тези групировки.

2001 г., когато дойде Симеон Сакскобурготски, за да не се повтори грешката с Костов, направиха всичко възможно той да вземе с контролират вот 120 мандата, като вместо да прави със СДС коалиция, направи коалиция с Доган. Тогава Доган и ”Мултигруп” поеха цялото кадруване в държавата и стартираха мафиотското управление на страната, което и до ден днешен е факт, това са вече 20 години почти.

– Дълга и интересна разходка в миналото. Но все пак, за да ми отговорите конкретно на въпроса, според Вас Пеевски няма да излиза на ”светло”, така ли? Пък и даренията как да си обясним? 

– Чели сме мафиотски книги, гледали сме филми. Какво правят мафиотите? Когато хората са в изключително тежка социално-икономическа ситуация, има безработица и т.н., обикновено благодетели стават такива мафиоти, които се грижат за тяхното благосъстояние, а те им целуват ръка. Пеевски няма да бъде важен политически фактор за бъдещото управление. Той е толкова важен и ключов човек, защото държи в сейфа си зависимостите на всички, които са се облажили от средствата на КТБ. Около Пеевски се изгражда следваща корпорация, групировка. Аз неслучайно в началото на февруари месец, а и и след избора на Гешев за главен прокурор и предсрочното му влизане в президентството, за да не изтърват ръководството на КОНПИ с Цацаров, казах, че Бойко попадна в капана Пеевски и хората около него. Тепърва той ще бере ядове. Не е случайно, че има такова огромно напрежение около Божков, което цели Божков да атакува Бойко Борисов, да извади всички тези компромати, за които говори. За корупционните схеми, за които те знаят много добре чрез Горанов какво се е извършвало, чрез Домусчиев какво се е извършвало и в единодействие на Божков с министър-председателя какво се е извършвало. Сега виждате напрежението и около Вальо Златев, който минаваше за един от най-близките хора, с които Бойко Борисов не само карти играеше, но ходеше на лов и навсякъде. Всичко това говори, че един по един се отстрелват силните хора, които държат властта на Бойко Борисов през тези 10 години. Неслучайно изведнъж прокуратурата и КОНПИ веднага изчистиха всичко около Цветанов и него привлякоха в тази битка срещу Бойко Борисов.

– Споменавайки Цветанов, ускорихте въпроса ми за неговата личност. Каква роля би могъл да изиграе той, ако създаде своя партия?

– Цветанов дори да може да регистрира политически проект, бъдеще няма да има, защото той е достатъчно компрометиран пред гражданите. Цветанов не само беше силният човек като кадровик и организационен зам.-председател в ГЕРБ, изграждащ структурите, но той беше овластен да кадрува и да има много информация около силовото министерство и около службите. Той с тези кадри и с информацията, с която разполага чрез тези служби, той има според мен една единствена задача. Заедно с другите противници на Бойко Борисов да разруши тотално както ГЕРБ, така и образа на самия Борисов. Няма да се изненадам, ако не само по канала на Божков, но ако и по тези информационни канали около Цветанов започне да излиза публична информация, като тези записи, за дискредитирането на Бойко Борисов. Когато противникът ви е толкова силен и вие сте участвали да го направите толкова силен, много ресурс трябва, за да бъде детрониран.

Нека да си спомним навремето, когато за първи път Бойко Борисов дойде на власт със спечелването на изборите през 2009 г. Той ги спечели с публичното ”осветяване” на изявлението на Доган от Кочан (б.р. за разпределянето на порциите). 10 дни преди изборите пускането на един такъв компромат, всъщност доведе до лавина от избиратели в полза на Бойко Борисов, който обеща, че ще ги изчисти тези хора. Впоследствие тези хора се прегърнаха. Преди това хора като Йордан Цонев и Христо Бисеров от името на Доган в парламента крещяха ”Бойко е мутра”, как ще вадят зъбите, Пеевски крещеше как ще ги боли, а след това Бойко Борисов като министър-председател прочете в парламента информация от службите, че е поръчан от Доган. После те използваха властта му (б.р. на Борисов), за да кадруват. А Бойко Борисов със своя манталитет може би е повярвал, че може да контролира и тези хора, и прокуратурата.  Аз мисля, че не е така.

– Според мнозина това правителство на Борисов е най-лошото от трите му. От друга страна повечето прогнози са, че това най-лошо правителство, ръководено от Борисов, ще изкара своя мандат. Вие какво смятате?

– Предстоят ни много събития. Никой не иска избори веднага, не са готови. Виждате какви скандали има в БСП.  Бойко Борисов със своите рефлекси ще мери всеки ден дали не му пада рейтингът, дали ще загуби, колко ще загуби, ако отиде на редовни избори. И ако види, че губи катастрофално заради социално-икономически или други събития, които евентуално биха могли да бъдат провокирани по канала на Божков, или по канала на Пеевски, или по канала Цветан Цветанов, или чрез други фактори на задкулисието, за да не изпадне в една такава ситуация той би побързал да отиде да спасява каквото може на предсрочни избори. Единствената спирачка за него е да не допусне президентът да направи служебен кабинет и той да контролира изборния процес. А също и това да не стане така, че в историята да остане като министър-председателя, който три пъти предсрочно е бил гонен или е напускал доброволно властта. Всичките тези неща удрят по самочувствието на Бойко Борисов.

– Как виждате ролята на президента Румен Радев сега, но и през следващата година? Ще направи ли партия той, с която да участва на предстоящите парламентарни избори, или ще се бори за втори президентски мандат?

– Президентът партия няма да направи. Но ще направи всичко възможно, за да спечели втори мандат. Цялото му поведение, въпреки че беше толкова силно овластен като единствен мажоритарен избор, човек, който получи гласове не само от лявото, но и от центристкото, и дясното политическо пространство, той се опитва и до ден днешен само с приказки да изразява позиция. Но аз мисля, че за всичко това, което говорихме, отвращението на българските избиратели и отчаянието, което се провокира в българското общество покрай коронавируса, а и някои други неща, не е достатъчно само с приказки и публична позиция да се оползотворяват. Винаги съм казвал, че най-силното оръжие на президента е, че е мажоритарно избран и овластен директно от гражданите. Също така винаги съм мислел, очаквал и препоръчал, колкото и нескромно да звучи от моята уста, президентът, по този начин овластен, при откриването на всяка сесия на Народното събрание той от трибуната на парламента да притиска народните представители и да им задава дневния ред, очакван от гражданите. По този начин той можеше да стане лидер в обществото, негов говорител, както се опита да стане Мая Манолова като омбудсман, тя говореше от името на гражданите. А оттам нататък, ако парламентът не отговори на тези послания, на тези очаквания, той по този начин застава на страната на гражданите. Радев се повлече по модела, който създаде Бойко Борисов. Премиерът, обикаляйки,  разговаря с т.нар. от него ”мисирки”, прави си пиар. Радев се повлече от този модел и при обиколките си прави тези изявления медийни, които не са толкова официални, както ако ги изрази пред парламента. Затова той влезе в образа на човек, който постоянно се конфронтира с изпълнителната власт. Всъщност, в такъв образ го вкараха пиарите около управлението на Борисов.

– Въпреки че е рано, бихте ли се наел да прогнозирате кои ще са партиите, които ще влязат в 45-ото Народно събрание?

– В 45-ия парламент голяма е вероятността т.нар. ”Обединени патриоти” да не присъстват. В зависимост от събитията, които ще следват, ГЕРБ, БСП и ДПС ще си бъдат, както винаги, и в следващия парламент. Много е важно как ще преодолее съпротивата в съда регистрацията на партията на Слави Трифонов. По същия начин до каква степен ”Демократична България” ще поддържа огъня, за да преодолее 4%. Това им е на тях проблемът. Оттам нататък вече зависи от много екстремни събития. Ако по каналите на Божков, Цветанов, Пеевски и останалото задкулисие излязат не само такива записи за Бойко Борисов, които той отрича, а излязат много грозни неща за огромна корупция, видеозаписи и т.н., това ще е нещо, което може да докара ГЕРБ и Бойко Борисов до катастрофа. Има такава опасност от това обединение против него на хората, които биха искали той да бъде детрониран.

– Що се касае до БСП, ако Корнелия Нинова остане лидер на партията, мислите ли, че би била склонна на добре познатия през годините исторически компромис? В случая имам предвид коалиция с ГЕРБ, за да не остане за пореден път в опозиция партията ѝ.

– Не. Бойко Борисов задуши всички свои партньори, няма ги. Говорим за Янев Янев, Бареков, Реформаторския блок, сега т.нар. патриоти. Това създава на ГЕРБ образ на страшилище, което унищожава партньорите си. Затова ГЕРБ дори да спечели следващите парламентарни избори, в следващия парламент няма да има официален политически партньор. Единственият начин Бойко Борисов да управлява, ако победи на следващите избори, дали предсрочни, дали редовни, е да управлява с правителство на малцинството и да получава тайната подкрепа на ДПС в това малцинство.

– Вие изключвате и вариант за явна коалиция между ГЕРБ и ДПС?

– След всичко това, което се случи, присъствието на Пеевски и Доган в това политическо пространство, въпреки даренията на Пеевски и изграждането на подобен образ, няма как да преодолеят това, от което обществото е отвратено – модела КОЙ. Нито ГЕРБ, нито Корнелия Нинова биха си позволили да направят официална коалиция с ДПС.

– Финално. Като изключим проекта на Слави Трифонов и заявените намерения на Васил Божков да прави партия, в тези месеци, които предстоят до парламентарните избори, възможно ли е да се появи истински, алтернативен проект, който не е свързан с настоящото статукво?

– Тези около ”Паяка” подготвят такава възможност. В последната година, година и половина коментирам, че те биха могли да провокират достатъчно сериозно напрежение, да дискредитират цялата политическа класа, за да дойде ”спасител” отвън. Българският избирател обича ”спасителите” отвън. Винаги гласува наказателен вот в полза на някой ”спасител”. Така се случи проектът на Симеон от Мадрид. Задкулисието може да изненада гражданите в една екстремна ситуация с някои млади, техни кадри, които са били в Харвард, например. Вече има такива, които обикалят в медийното пространство, без да ги обиждам, образовани хора, на които им се изгражда образ на предприемачи и т.н. Винаги могат да изкарат един 40-45-годишен, образован, който при едни улични вълнение да излезе на трибуната с мегафона.

– Да разбирам ли, че Вие на този етап изключвате възможността да се появи партия, която не е под контрола на ”Паяка”?

– Извън контрола на ”Паяка” може да се появи, само ако тези неща, които Васил Божков би публикувал, или ако ”Паяка” и компания биха публикували неща, които екстремно да отвратят всички млади граждани на България и да тръгне една революционна вълна, за която говори президентът. Една такава евентуална вълна би могла да излъчи собствените си лидери, без контрол отвън. Още повече, че в интернет средата няма анонимни хора вече.  Много трудно може да отиграеш подставено лице.

Източник-факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *