НОВИНИ

Иво Инджев: Цветанов проговори по най-забранената тема – зависимостта на властниците ни от Русия. По-добре късно, отколкото никога

Коментарът е от блога на Иво Инджев ivo.bg

Трябваше да минат близо два дни и Дойче веле да преразкаже понеделнишки чутото от вероятно хиляди слушатели на Дарик радио в съботната сутрин, за да се превърне в новина фактът, че прогоненият от ГЕРБ бивш Номер две в партията Цветан Цветанов е проговорил по най-забранената тема в България, при това с назоваване на някои имена, по въпроса за зависимостите на властниците ни от Русия.

(б.ред. Бившият втори в ГЕРБ и настоящ председател на Евроатлантическия център за сигурност Цветан Цветанов посочи премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев като официални представители на правителството, които са зависими от Русия чрез реализация на големи енергийни проекти на неоправдано високи цени. виж още тук https://darikradio.bg/cvetanov-obvini-boiko-borisov-i-tomislav-donchev-v-zavisimost-ot-rusia.html)

Така (невинаги успява да) работи у нас системата за заглушаване на истинските новини. Тя разчита никой да не чуе или да не види истината чрез задействане на бездействието по линя на автоцензурата и на откровения инструктаж в медиите. И ако на същественото в новината не обърне внимание външен фактор, какъвто е незаобиколимият германски сайт Дойче веле, най-вероятно Цветанов щеше да си остане премълчан като някакъв на български блогър, който от години бие камбаната по същата тема, но (почти) всички медийни фактори по веригата се правят на глухи за нея.

Да, Цветанов (беше и все още продължава да) не е кой да е. Играч е и днес на политическия терен. Споменат беше тези дни дори от самия властелин на политиката у нас Борисов. И все пак: без усилващия ефект на чуждата медия и неговият глас щеше да бъде заглушен за иначе старата новина за зависимостите на властта ни от Русия.

Това е, което искам да вметна и да подчертая как действа машината за потискане на истината чрез ефективния отказ от разпространение на появилата се информация. Останалото е известно отдавна. Само че сега е изречено от Цветанов и придобива легитимност заради източника, пребивавал дълго време в епицентъра на събитията, за които проговаря едва днес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *