НОВИНИ

US-доклад за скандалите в София вече е във Вашингтон

Специален доклад за скандалите в България на американското посолство е изпратен в понеделник към Държавния департамент. Папката съдържа информация за атаките на бизнесмена Васил Божков срещу правителството и конкретно срещу Владислав Горанов и Бойко Борисов.

Това съобщиха за “Фрог нюз” дипломатически източници пожелали анонимност. Въпросният доклад няма нищо общо с редовните информации и грами. В папката се съдържат разкрития и събрана информация от американските тайни служби, които действат на българска територия по силата на натовските споразумения и двустранните договори.

Особено внимание било отделено на българските политици и управленци, замесени в скандалите. Става дума за такива не само по линия на хазартния бос, но и по извършваните арести от прокуратурата и повдигнатите обвинения на много хора.

Същите източници твърдят още, че към Васил Божков е проявен силен интерес от американските институции, които противодействат и разследват пране на пари, банкови сметки с неясен произход, пари от контрабанда и подпомагане на терористични формирования. За тях Божков бил много ценен като свидетел в това отношение, защото предоставяната официална информация по линия на партньорството между службите невинаги съвпадали с реалността.

Такъв доклад със сигурност има и няма да е единствен. Американската посланичка г-жа Херо Мустафа е в близки отношения с българския премиер Бойко Борисов, но Вашингтон иска да е наясно с какви хора си партнира. Американците търпят „свои хора“ докато са им полезни, но когато се компрометират са безпощадни към тях, заяви за “Фрог нюз” български бивш висш дипломат.

Източник-факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *