НОВИНИ

Кметове на бунт срещу добива на злато в Средна гора!

5 общини се вдигат на бунт срещу проучване за добив на злато в Средна гора. Кметовете на Брезово, Стара Загора, Казанлък, Павел баня и Братя Даскалови се срещат днес, за да обсъдят общи действия. “Ще изпратим писма до Министерски съвет, канадската компания “Дънди Прешъс Металс” и министерството на енергетиката, в които апелираме да се спрат проучванията за добив на злато”, обясни пред kmeta.bg градоначалникът на Стара Загора Живко Тодоров.

Той допълни, че както те, така и жителите на населените места са разтревожени от предстоящите проучвания в местността “Свети Никола”. Теренът е с площ от 155 кв.м.

Припомняме, че “Дънди Прешъс Металс” държи концесиите на златните мини в Челопеч и Крумовград. Разрешението за търсене и проучване за метални полезни изкопаеми в Средна гора е издадено на 13 декември миналата година от министерството на енергетиката. То е за срок от 3 години. За този период компанията инвеститор ще вложи минимум 470 000 щатски долара в търсещи-проучвателни дейности.

Срещу проучването обаче петте общини вече са сформирали инициативен комитет. “Вярвам, че самата компания ще се оттегли сама, все пак никой не иска да работи в условията на отпор от местни жители и общинска власт”, коментира още Живко Тодоров. Кметовете ще изтъкнат в писмата си до изпълнителната власт и канадската компания, че изcлeдвaниятa и дoбивът нa злaтo и цeнни мeтaли мoгaт дa причинят зaмърcявaнe нa oкoлнaтa cрeдa – на въздуха, водата и почвата, и дa прoмeнят рeлeфa, а оттам да навредят и на здравето на хората, на техния поминък, който е земеделие и туризъм.

Живко Тодоров обясни, че може да има и сериозни проблеми и с питейната вода за жителите на Cтaрa Зaгoрa, тъй като тя идва от подпочвените води в региона. Кметовете са притеснени за туризма в областта заради използването на цианидни съединения при проучванията за добива на злато. Затова и в писмата си ще настояват за прекратяване на даденото концесионно разрешение. Жителите пък са готови и на протестни действия, ако такива се наложат, тъй като лозарството, маслодайните рози и минералните води са основен техен поминък.

Кметът на Брезово Христо Енков алармира пред kmeta.bg, че на риск е изложено и културно-историческото наследство, тъй като в целия район, който ще се проучва, са тракийските светилища и гробниците на владетелите. Миналата година там бе открит летният дворец на Севт III.

“Сертифицирал съм Брезово, включително и частта от местността „Свети Никола”, която попада в общината, като екологично чист район”, обясни още Христо Енков. Има и идея да се развива био земеделие и по този начин да привлекат млади хора в общината. Всичко това обаче едва ли ще се случи, ако в средногорските общини се разреши добива на злато.

Източник-kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *