НОВИНИ

Правителството взе 140 милиона лева от данъците ни, за да ги налее в частната банка

С тази сума се увеличава капитала на държавната ББР, която ще придобие 19% от частната банка

Правителството ще налее нови 140 млн. лв. за увеличаване на капитала на Българската банка за развитие. Това е сумата, която ББР записа като права за придобиване на 70% от ново емитираните акции на Първа инвестиционна банка на обща стойност 200 млн. лв., пише Сега.

Парите идват от централния бюджет и се предоставят на Министерството на икономиката, което е принципал на държавната банка.

Така с парите на данъкоплатците държавата влиза в частната банка, след като стрестестовете, проведени от ЕЦБ миналата година показаха, че тя има капиталов недостиг от близо 263 млн. лв.

“С Постановлението се одобряват промени по бюджета на Министерството на икономиката за 2020 г. за допълитлни плащания в частта на финансирането на бюджетното салдо за сметка на централния бюджет в размер на 140 000 хил. лв., с цел увеличаване на капиталовата адекватност на „Българска банка за развитие” АД”, гласи прессъобщението след днешното заседания на Министерски съвет.

За влизането на държавата в ПИБ стана ясно преди седмица. Премиерът Бойко Борисов обяви, че с тази сделка пада последната пречка пред страната ни за членство във валутния механизъм ERM-2, популярен като чакалнята за еврозоната. “Придобиването на акции на ПИБ от ББР е изключително важна сделка за нас, както и за влизането ни в еврозоната”, заяви Борисов.

За да увеличи капитала си ПИБ емитира 40 млн. акции за общо 200 млн. лв., което прави по 5 лв. на акция – двойно по-висока цена от пазарната, по която се търгуват акциите на банката. Според официалната информация ББР е закупила 77 729 300 права, даващи й възможност да 28 265 200 нови акции, което е 70.66% от цялата емисията.

Все още не е известно кой е частният инвеститор придобил останалите 30% и на каква цена.

“Изрично ще бъде записано, че ПИБ ще си изкупи акциите и ББР няма да загуби нищо. Държавата чрез ББР взима акции на ПИБ, но тя ще си ги изкупи с лихвите обратно”, заяви преди дни премиерът Бойко Борисов.

Това е второ поредно увеличение на капитала на ББР за тази година с пари от бюджета. През април в банката бяха наляти 700 млн. лв., за да се осигурят средства за безлихвени и нисколихвени кредити на засегнати от COVID-кризата граждани и фирми.

Източник-dunavmost.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *