НОВИНИ

Голяма промяна. 20 хиляди лева глоба за шефа ви, ако не декларира труда на работниците си

Социалният министър Деница Сачева определи като изключителен прогрес подписаното преди дни Национално тристранно споразумение между правителството, синдикатите и работодателите, предаде actualno.com.

Преговорите по него и мерките в областите, които очертава започват.

Сачева обяви, че министерството й предлага значително увеличаване на глобите за недеклариран труд – между 15 и 20 хил. лева за работодател, който не декларира труда на работниците си, и между 5 и 20 хиляди лева за длъжностно лице.

“Тази тема е изключително важна, тя винаги е била много остра и болезнена, но сега по време на кризата, много ярко видяхме нейните мащабни очертания, защото има хора, които останаха без работа, регистрират се в Бюрата по труда, но за съжаление не биха могли да получат адекватна подкрепа от държавата, защото са работели без договори, и за тях не са били платени съответните осигуровки”, поясни идеята си Сачева.

“Смятам, че в бъдеще хората няма да се съгласяват да работят при такива условия, защото виждат, че това е против техните интереси. Даваме по-силен акцент и върху колективното трудово договаряне, за младите работници, които сега започват работа, намаляваме изискването да могат да ползват отпуск при стартиране на работа, от 8 на 4 месеца. Запазва се ограничението от 150 часа извънреден труд, но даваме възможност при договарянето по браншове, този труд да се увеличи до 300 часа годишно”.

По разчетите на социалното министерство почти 4000 хил. домакинства получават семейни помощи и именно там се получавало и най-голямото недоволство от средствата, които получават родителите.

“Това е една система, която съществува дълги години, и тя е изключително важна. Помага на над 2 млн. българи, като най-разпространените помощи са семейните помощи за деца, помощите за хората с увреждания. Това са теми, за които ние трябва да говорим много сериозно, защото има непрекъснат натиск да се въвеждат и нов тип помощи, свързани с либерализацията на енергийния пазар, с цените във водния сектор… По тази тема най-интересните дискусии тепърва предстоят”, каза тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *