НОВИНИ

Ето кои са двете най- безопасни дестинации за почивка тази година

Всички си задаваме този въпрос и се чудим къде да почиваме тази година.

Те могат да се похвалят с плажове, вкусна храна, история и слънце. Тези две водещи туристически дестинации се рекламират това лято като най-безопасните в Европа, опитвайки се да привлекат посетители, за да спасят икономиките си, засегнати от коронавируса.

И Португалия, и Гърция, които тази седмица отвориха границите си за международни посетители казват, че имат сравнително ниски проценти на зараза и широко разпространени мерки за поддържане на вируса под контрол, разказва CNN.

И двете държави са изправени пред финансова опасност, освен ако не успеят да убедят туристите да дойдат. Португалският премиер Антонио Коща смята, че страната му остава привлекателна, както винаги, но започна нова кампания, подчертаваща нейната безопасност.

„Всички причини да посетите Португалия все още са тук, така че туристите са добре дошли“, казва той пред CNN. Португалия е сред страните, които регистрират най-нискък брой жертви в Европа от Covid-19 – 1520 смъртни случая сред население под 11 милиона – и правителството се надява, че справянето с пандемията ще помогне на страната да победи други държави в битката за туристи.

„Ние сме сред страните, които са направили най-много тестове. Ние сме една от страните, които познават по-добре реалното разпространение на вируса, където числата са най-сигурните и където хората могат да дойдат с увереност“, гордо казва Коща. „Доверието ще бъде един от отличаващите се фактори в момента на избора къде да отидете на почивки – мисля, че Португалия е добра дестинация.“

Коментарите му не остават без отговор от колегата му в Гърция Кириакос Мицотакис, който казва, че основният приоритет на страната му е безопасността, след като тази седмица Гърция отвори хотелите си за посетители от цяла Европа. „Не искам да направя Гърция дестинация номер едно в Европа“, казва Мицотакис.

„Интересувам се да направя Гърция най-сигурната дестинация в Европа.“ Проучване на Hotelaria de Portugal, асоциация, която представлява 65% от хотелите в страната, показва, че хора от чужбина вече планират своята почивка в Португалия, но нивата на оптимизъм не съответстват на тези на премиера Коща. Повечето резервации идват от Испания (20.7%), Обединеното кралство (16.8%), Франция (14.7%) и Германия (9.4%), сочи проучването, което също показа, че повечето от изследваните хотели все още очакват да имат заетост под 20% до края на годината.

Поради това повечето хотели ще работят с пълен капацитет чак от септември, а голяма част ще трябва да останат с намален капацитет до края на годината. Това е мрачна перспектива, особено за страна, в която самият туризъм представлява 14.6% от БВП. Подобна е картината и в Гърция, където около 90% от приходите от туризъм идват от международни посетители. Страната едва ли ще се радва отново на 33 милиона посетители, които през 2019 г. донесоха  приблизително 20 млрд. долара приходи. Популярните в страната плажове, известни с тълпите от туристи, засега остават празни.

Но надеждата е да се напълнят постепенно след отварянето на границите тази седмица. Със значително по-малко смъртни случаи от коронавируса в сравнение с Португалия, Гърция се счита за една от най-сигурните страни за летуващите в Средиземноморието това лято. Тя регистрира под 200 смъртни случая от Covid-19 и малко над 3000 случая на заразени при население от 11 милиона.

Гърция се надява, че ранният ѝ успех в борбата срещу вируса ще се превърне в приход за индустрия, която представлява повече от 20% от БВП на страната и едно на четири работни места. В Португалия бяха въведени строги протоколи за безопасност и здраве, а в хотелите се изисква да имат назначен на договор лекар, докато служителите трябва да си правят редовни тестове. В популярни дестинации има „Covid-19 стаи“, или в някои случаи обозначени хотели, заделени за карантина на всеки, който даде полужителен резултат за вируса.

С удвояването на годишния брой на посетителите от 2010 г. насам и увеличаване на зависимостта от туристическата индустрия, Гърция знае, че въпреки ранния си успех, икономиката на страната ще страда.  Правителството заяви, че повече от половината от приходите от туризъм през тази година вече са загубени. Туризмът тъкмо успя да помогне на Гърция да започне да излиза от 10-годишна финансова криза, но сега изглежда, че неволите на същата индустрия ще изпратят икономиката на страната отново по спиралата надолу.

За да се опита да укрепи сектора, правителството на Гърция представи обширен план за подпомагане. С многото предизвикателства, които предстоят, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е сигурен, че следващите месеци ще бъдат „едно различно лято“. Португалският му колега Антонио Кошта е съгласен. „Ще трябва да живеем с вируса много дълго време“, казва той. „Това трансформира ли живота ни? Да. Това пречи ли на живота ни? Не. Това изисква да живеем по различен начин.“

Източник: За жената

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *