НОВИНИ

Словения и Естония отново въвеждат карантина за българи. Отменени са чартъри с туристи

Увеличените случаи на COVID-19 в България вече дават международен отзвук. Най-малко две държави в Европа – Словения и Естония, въвеждат карантина за пристигащи от България.

В Словения мярката се въвежда от 19 юни, съобщи МВнР. Това обхваща всички туристи, сезонни работници и пътуващи по бизнес. Срокът за транзитно преминаване през Словения е намален от 24 на 12 часа. Словения въвежда отново по-строги правила на своята граница за някои страни от Балканите, а решението е взето, след като през последните дни е било установено, че по-голямата част от изненадващия ръст на нови случаи се дължи на пристигнали от чужбина лица.

Естония също въвежда карантина за пристигащи от България, но от понеделник. Там на самоизолация подлежат всички хора, които идват от страни, където случаите на коронавирус в последните 14 дни са повече от 15 на 100 000 души население. Списъкът с държавите се публикува всеки петък, а карантината се въвежда за следващата седмица. По данните на естонското външно министерство България е една от само шест държави в ЕС и Шенгенското пространство, където случаите надхвърлят 15 на 100 000 души население през последните две седмици. Другите са Полша (15,8), Португалия (44,1), Румъния (16,5), Швеция (140,1) и Великобритания (27,7).

Удар търпи и туристическият ни бизнес. Неделният чартър с туристи, който трябваше да бъде първият за страната ни за този летен туристически сезон, е отменен. Самолетът трябваше да пристигне на летището в Бургас с туристи от Рига в неделя, на 21 юни сутринта, а гостите имат резервации в хотели от Бургас до Златни пясъци, предаде БНР.

В Латвия са взели решение за отмяна на полета заради новия бум на заразени у нас.  Последните данни сочели, че в България има 15,7 заболели на 100 000 души за последните две седмици, обясняват от Рига.

Източник-frognews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *