НОВИНИ

Пламен Бобоков: Пламен Нунев назначава всички в Русе

“Да, аз съм писал тези есемеси. Искам да изтъкна нещо много важно. При обиска вкъщи съм предал телефона и айпада си, дал съм си достъпа до тях с всички кодове. Това не е някаква заслуга на службите. Не съм се притеснявал да ги дам.”

Това заяви Пламен Бобоков в телевизионно интервю пред bTV.

Припомняме, че бизнесменът Пламен Бобоков, заедно с брат си Атанас, са обвинни за участие в организирана престъпна група. Атанас Бобоков още е в ареста, а Пламен Бобоков бе задържан два пъти, но от 2 дни е на свобода срещу гаранция от 1 млн. лв.

От есемеси, разпространени от прокуратурата става ясно, че Бобоков ходатайства за свой приятел – Николай Николов, който иска да стане окръжен прокурор на Русе.

“За окръжния прокурор там става въпрос за ходатайство за един изключително отговорен и честен човек – прокурор Николов. Очевидно не е успешен този лобор, защото друг човек е на този пост”, посочи той. По думите му тези избори винаги са предопределени. “Аз съм се възползвал, че имам приятел, който е близък до втория стълб”, посочи той.

“Всичко се знае в тази малка под 7 милиона държава. Всички знаят кои са тези 2 стълба на влияние. Обвинението към мен за търговия с влияние е висша форма на цинизъм. Търговията с влияние предполага наличие на влияние. Аз нямам такова. Аз мога да търгувам само с масла”, заяви Бобоков.

“Може да отидете с всички камери в Русе и да попитате кой в града назначава всички – кой назначава прокурори, всеки държавен служител. Това е координаторът на ГЕРБ Пламен Нунев. Кой е зад него? кой е шефът? Първият стълб на влияние в държавата”, каза бизнесменът.

Той отново се върна на темата за ходатайство за прокурора и заяви, че подобно нещо се случва за първи път. “Не се е случвало друг път, това е съвсем голямо изключение, понеже той е един изключително честен човек и страхотен професионалист”.

Бобоков коментира и скандала с Либерия. “Ние имаме огромни интереси в Африка, имаме големи инвестиции. В Либерия имаме водещи американски инвеститори и съм водил разговори с президента на Либерия, не с нашия. Българският президент е човек, който може да лобира за българския бизнес и българското участие в чужбина. Голямата дипломация в чужбина се прави от бизнеса. Съвсем нормално е да съм помолил, ако нещо е възможно, да се направи”, призна Бобоков.

“Единственият диалог с президентската институция е да знам кога се правят официални посещения. Нещо, което в целия свят се прави”, заяви той.

Бобоков заговори и за либийския кораб. В петък прокуратурата разпространи есемеси на Пламен Бобоков, разменяни със секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов. Според прокуратурата става въпрос за търговия с влияние, тъй като Узунов изпраща на Бобоков решение на ВАС, преди то да бъде публикувано. То засяга съдебната сага с либийския танкер БАДР.

По думите му този казус е много интересен. “Аз от 10 г. имам бизнес в Либия. При последното решение на съда, България щеше да има черен печат за бизнес. Аз просто исках да разбера дали има смисъл да ходя в Либия”, обясни той защо е разполагал с решението на съда.

Що се отнася до обвиненията за организирана престъпна група със 7 човека, Бобоков заяви, че никога не се е виждал и не познава тези хора. “С Живков съм се виждал преди 5 години. От всички тези СРС-а се вижда, че аз не съм комуникирал с тях. Комуникирал съм само с брат ми и то не всеки ден”, посочи той.

“С Васил Божков се познаваме от 90-те години, бяхме в някаква организация – “Възраждане” мисля, че беше. Много добри познати сме. Движим се в едни кръгове и е нормално да се засечем, никога не сме имали никакъв бизнес. Връзката ни е като двама собственици на Lamborghini. Единият притежава All Star, другият е с трактор. Ние сме с трактора.

Опитва се да се внуши общ интерес в колекционерството. Божков има колекция, която е изящна, тя има огромна тежест, но касае луксозната част от живота на хората. От нашата колекция най-голямата е монетната, каза още Бобоков.

“Признавам президентския секретар Пламен Узунов. Считам го за близък приятел, но не сме си ходили на гости. Съвет винаги съм му искал, той е изключително интелигентен човек. През седмица две сме се виждали да пием по едно питиенце и да говорим по злободневни теми.”, призна той.

“Разбира се, как да не познавам премиера. Всеки един човек в бизнеса се познава с премиерите и президентите.  Лично много добре го познавам. Откривал е три наши завода. Не сме приятели, абсурд. Той сам е казвал, че няма приятели”, посочи Бобоков.

“Брат ми е с операция. Трябва да го освободят, той няма да избяга никъде. Ние сме Бобокови ние не бягаме, няма да избягаме зад граница, няма да избягаме от София. Естествено, че се страхувам. Нашият премиер се страхува, макар, че е обграден с толкова охрана. Но най-страшното е мълчанието. Аз няма повече да мълча.”, закани се той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *