НОВИНИ

Решение след 14 ч съдебно заседание: Трайков, Дянков и Прокопиев с присъди по делото за EVN до седмица

Присъдите по делото за приватизация на 33% от електроразпределителното дружество EVN ще бъдат ясни след седмица, обяви съдия Вилислава Ангелова от Специализирания наказателен съд след рекордно 14-часово заседание, приключило снощи – съобщава БНР.

Акциите бяха продадени преди 9 г. Подсъдимите са 6. Сред тях са министрите в първия кабинет “Борисов” Трайчо Трайков и Симеон Дянков и издателят на “Дневник” и “Капитал” Иво Прокопиев.

Прокуратурата поиска за всички подсъдими и да бъдат задържани под стража, за да не се укрият от правосъдието.

Денят започна с обяснения на част от подсъдимите. Прокопиев и Трайков бяха в съдебната зала в спецсъда, а Дянков – по Skype от САЩ. Тримата отрекоха да са извършили престъпление.

До обясненията се стигна след като съдия Ангелова заличи трима свидетели на защитата и обяви края на съдебното следствие, въпреки че страните по делото бяха договорили следващата дата за заседание на 20 юли и въпреки настояването им за разпит на заличените свидетели.

Последва 6-часова пледоария на двамата наблюдаващи прокурори – Наталия Станчева и Емил Петров. На финала ѝ се стигна до искане за затвор и арест за шестимата подсъдими, без спецобвинителите да кажат колко години лишаване от свобода искат за всеки един от тях. Те поискаха също на подсъдимите да бъдат наложени глоби в различен размер, а бившият енергиен министър Трайчо Трайков да възстанови загубата за бюджета от неизгодно продадените на борсата акции от миноритарния пакет на държавата в EVN. Според държавното обвинение става дума за 21 милион лева.

Единствен Прокопиев коментира искането на прокуратурата: “Видяхте колко абсурдни и нелепи са всички обвинения – изобщо без липсата на каквато и да е причинно-следствена връзка. Единственото, което очакваме оттук нататък е силна защита и справедлива съдебна присъда”.

Източник-offnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *