НОВИНИ

Елена Йончева информирала Брюксел за корупцията в България, очаква резултати наесен

Снимка: Цветелина Белутова, Капитал
Източник: Дневник.бг

Евродепутатът Елена Йончева (ПЕС/БСП) обяви, че всяка седмица информира Брюксел за корупцията в България, и увери, че септември-октомври ще има резултати.

Пред Би Ти Ви Йончева заяви, че на всяко събиране на антикорупционната група в Европейския парламент дава информация за политическите скандали в страната, информирала е еврокомисаря по вътрешен ред и е имала едночасова среща с шефа на европейската служба за борба с измамите.

“Ще видите резултати много скоро. Европа няма да мълчи пред това, което се случва в България. Ще видите септември-октомври месец конкретни резултати от нашата работа”, заяви Йончева. Тя коментира разпространения аудиозапис, за който се твърди, че е на премиера Бойко Борисов и от който се разбира за натиск чрез държавен регулатор над частна компания, за атака срещу кандидат за евродепутат от опозицията в разгара на скандала около къщите за гости миналата година и че има предварителна информация кога предстои да бъде обвинен зам-министър.

“Най-притеснителното е, че в България няма разделение на властите, че един управляващ може да разбие един бизнес, който не му харесва, надявам се да не е негов записът, удря свой политически противник по време на кампания”, коментира Елена Йончева. Тя призова прокуратурата да докаже или отхвърли автентичността на този запис, но изтъкна, че доверието в държавното обвинение е ниско след други подобни записи, например станалия известен като “Ало, Ваньо”, с който нищо не се случи.

По думите на Йончева европарламентът в момента работи, за да направи подобни схеми невъзможни. За пример посочи, че ще бъдат наблюдавани антикорупционните мерки във всяка държава, състоянието на корупцията и медийната свобода, а по нейно настояване ще има специален мониторинг на България за средствата, които ЕК ще отпусне за борба с коронавируса.

За разпространените впоследствие снимки, на една от които се вижда премиерът Бойко Борисов, който спи в спалнята си в резиденция Бояна, евродепутатът каза, че е неморално, недостойно и унизително да бъде сниман спящ човек. “Но те шокират, защото те са моментна снимка на деградацията на българската политическа класа”, смята тя. Самият Борисов заяви, че аудиозаписът е фалшив, а снимките нарече компромати и монтаж.

Според Йончева последните изяви на бизнесмена с обвинения за 18 престъпления Васил Божков показват, че българският бизнес е бил принуждаван да връща средства към управляващите, мълчи, защото знае, че ще бъде ударен, но проговаря, когато бъде ударен. “Те смятат, че няма да бъдат ударени, ако мълчат, но това не е така. Политическата класа се самозабравя, тя мисли, че е безконтролна, но това не е така”, заяви евродепутатът и призова бизнеса да не мълчи.

В коментар за състоянието на БСП Елена Йончева заяви, че левицата не може да спечели властта, ако се занимава само с вътрешните си боричкания, и се надява партията да бъде оглавена от лидер, който успее да я обедини. “Аз ще подкрепя всеки лидер, който даде ясна програма – икономическа и социална, на България. Ще подкрепа всеки лидер, който обедини левицата, ще подкрепя всеки лидер, който спре вътрешните боричкания в партията”, заяви тя.

“Битката срещу корупцията трябва да се води от най-голямата опозиционна партия, но не с декларации, а с разследвания”, смята още Йончева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *