НОВИНИ

Правителството се изходи на метеното

Хронологията на ”Иди ми, дойди ми” за маските и останалите противоепидемични мерки вече е изключително трудно да бъде проследена. Самата тя доказва, че в изпълнителната власт имаме едни дами и господа, чийто управленски стил е ”Проба-грешка”.

Въпреки това е важно да се отбележи, че носенето на маска е силно препоръчително, полезно е, намалява риска. Българи, носете маски на закрито, а ако искате и на открито. Нищо не ви коства, освен малко запарване, което е по-добрият вариант от 38 градуса температура.

По същество обаче от края на месец май до ден днешен правителството направи доста глупости, с което се изходи, снизходително и културно казано, на иначе навременната си реакция и добрите противоепидемични мерки, наложени в средата на март, тъкмо когато COVID-19 набираше все по-голяма сила на Стария континент.

И резултатът от това е, че през последните седмици заразените за денонощие скочиха.

Първо някои футболни фенове в България ревнаха, че искат да ги пуснат на стадиона, като доводът им беше: ”Щом може на театър и кино, значи може и на мач”. И правителството клекна за няколко дни, въпреки че въпросните мероприятия нямат особена база за сравнение.

Имаше предписания привържениците да спазват дистанция, но нищо такова не се случи. Кулминацията на абсолютно неоправдания риск да се скупчват много хора на едно място бе ”Вечното дерби” между ЦСКА и ”Левски”. Колко трябва да си неразумен и безотговорен, за да позволиш на повече от 10 000 човека да се съберат на стадиона, да не спазват никаква дистанция, да контактуват активно помежду си, а също и с полицаите, със стюардите и най-различни служебни лица, които са част от организацията на мача? Сега щели да глобят ръководството на Националния стадион, защото не се спазили противоепидемичните предписания. Е, каква полза от това, ако след няколко дни заради масовото посещение на този мач много хора се окажат заразени? И тези хора нямат да бъдат само столичани, тъй като за всички ни е ясно, че хора от цялата страна пътуват, за да подкрепят любимците си в този мач.

Предписанията за безопасно посещение на стадиона не се спазват не само на Националния стадион, а и на нито един друг. И точно това е големият проблем, който е виден от телевизионните излъчвания на мачовете. Решил си, ще пускаш публика, добре. Но постарай се след това, заедно с клубовете, да осъществиш адекватен контрол над процеса.

В Германия, страната, която се справи най-добре с коронавируса на европейския терен, на никой не му и хрумна да връща феновете на стадиона толкова рано. Първа, Втора и Трета Бундеслига се доиграват без публика. Но хората там са разумни и дори да са направили някакви грешки в началото, сега определено не биха ги повторили.

Впоследствие се взе налудничавото решение да се отворят дискотеки, барове и всякакви други подобни нощни заведения, в които социалната дистанция е не само трудно постижима, тя е изключена. Предназначението на тези места я изключва, а като добавим и контингента, който я посещава, разхайтеността е гарантирана.

Разбира се, посочените неща не са доказани причинители на ръста на новозаразените с COVID-19 в България, но са съвсем реалистична предпоставка. Другата е, че се тестват повече хора, отколкото в началните етапи на развитието на вируса.

Гореспоменатите безумици се сътвориха с една цел – да се угоди на всички. Рискът обаче определено не си заслужаваше. Да, мерките определено трябваше да се разхлабят, но това не значи да дадеш зелена светлина на всички, без да имаш ясна картина пред себе си.

Отхлабването на мерките доказа, че днешната българска държава е неспособна да осъществява ефективен контрол, а не малко граждани пък се показаха като неразумни и безотговорни. Остава ни само да се надяваме този правителствен провал във втория етап на борбата с коронавируса да не доведе до мащабни негативни последици.

Източник-факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *