НОВИНИ

Правителството удължава извънредната епидемична обстановка до 15 юли. Какво ще се промени?

Здравният министър Кирил Ананиев предложи на заседанието на МС удължаване на извънредната епидемична обстановка до 15 юли.

“Предложението ми се базира не само на последните данни, които ги знаем, а и на задълбочен анализ за развитието на болестта у нас”, отчете той. По думите му, след 9 юни има значително завишаване на отчетените бройки на носителите и болните от коронавирус.

“От 27 май до 9 юни среднодневният брой на заразените у нас е 26 души. От 10 до 23 юни нараства до 84 случая на ден”, аргументира министърът решението си.

Той обясни, че е увеличен и броят на изследванията, като има 36 лицензирани лаборатории.

Кирил Ананиев посочи и основните изводи: причинителят е вирус с неизяснен произход и инфекциозност.

“Няма данни за изграден ефективен имунитет. COVID-19 нанася сериозна опасност за обществото – асимптомен вирусоносител може също да е източник на заболяването, а не само заразен. Няма ваксина, нито специфична профилактична мярка”, настоя той.

Здравният министър се зарече, че властите няма да налагат нови или стари тежки мерки.

“Ще заложим на тези, които прилагаме и в момента. Основно:

забрана за влизане в България или карантиниране на лица от определени държави

  • хигиена
  • дезинфекция
  • маски за закрити обществени места
  • дистанционна работа
  • ограничаване на събирането на групи хора и масови мероприятия

Силно ще завишим контрола. Новата най-важна насока – много строг и повсеместен контрол, подчерта министърът.

На свой ред премиерът Бойко Борисов призова правителството да продължи извънредната епидемична обстановка до 15 юли.

“Няма някой в света, който да ни каже кое е правилно. Аз с яд слушам наши критици, които казват проба-грешка. Целият свят работи така. Чак юли ще отварят в Русия… Мерките, които въведохме, вършат резултат”, отбеляза той.

Министърът-председателят все пак призна, че в обществото ни е имало огромно напрежение, държейки хората по домовете им през април и май.

“Поетапно отворихме всичко и помолихме само да се спазва дисциплина. Дадохме възможност на нашите футболисти да играят пред публика и какво направи публиката – струпа се на едно място, затова има рестрикция сега от от 1000 души. Но ако така продължават, ще затворим стадионите за публика. Отворихме дискотеките, да се забавляват хората, видяхте какво правят. Демокрацията е да се спазват определените норми.

За радост, броят на оздравелите нараства главоломно, третираме с най-добрите медикаменти заболелите. Така или иначе, колко доктори казаха, че юли ще отмине като всеки грип. Не само не отминава, но ни заля. Да си късат дипломите. Не разбират. Заразяват си се хората, както и през зимата. За радост имунитет се създава, нищо не правим в момента, което психически да притесни хората”, настоя Борисов.

Източник-bntnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *