НОВИНИ

“Монитор” за скандалния филм за рекет “Осемте джуджета”: Олигарсите “удрят” Делян Пеевски и враговете си с асансьорно фентъзи

Филмът “Осемте Джуджета” на разследващия журналист Николай Стайков от Антикорупционния фонд разкри схеми за рекет над български бизнесмен за отнемане на бизнеса му.

Засега няма реакция от нито една от страните, най-вече от прокуратурата.

Медията на депутата издател Делян Пеевски “Монитор” излезе с контраматериал, тъй като и неговото име е замесено в разследването:

Ето какво пише изданието:

“Знаете ли какво е неймдропинг? В буквален превод от английски означава спускане на имена. В англоезичните общества се използва, когато някой назовава известни личности, за да направи впечатление. В българската реалност е инструмент в ръцете на една престъпна група от олигарси и техния мейнстрийм, които, за да ударят враговете си, пречещи им да си правят далаверите, забъркват тюрлюгювеч от имената им в абсурдна и неподплатена с каквито и да било доказателства конспирация. При това стъпваща ни повече, ни по-малко на изцяло битова фамилна драма. И по-конкретно – на войната между асансьорния крал Илия Златанов от една страна и жена му Юлия, децата му Явор и Пролетина и зет му Махмуд Бедир от друга за фамилната империя „Изамет“.

Семейните войни винаги са били кална история. В добрия случай родата взаимно се замеря с мръсното си бельо. При това с извратения патос на ексхибиционисти, та да може всички да разберат. В лошия – започва да се топи пред разследващите органи и в немалка част от случаите все някой от воюващите се озовава в ареста. Именно такъв е случаят и с войната на семейство Златанови.

Малко предистория

Стартирала през есента на 2017 г., тя ескалира през лятото на миналата 2019 г., когато обиколи цялото публично пространство. Причината е, че след две години скандали и взаимно топене с жалби по институциите в спор за бизнеса за милиони, държани в активи и банкови сметки у нас и в Швейцария, Явор Златанов-младши, който е и съдружник на баща си, узурпира семейния бизнес и асансьорния завод на Гара Искър в София. Малко по-късно след сигнал, подаден от Златанов-старши в спецпрокуратурата, Явор е задържан, а също майка му, сестра му, зет му и още две лица. Пращат ги в ареста за организирана престъпна група за изнудване и пране на пари. Историята получава широко публично покритие, тъй като има пикантерии за всеки вкус. Бившата съпруга на Явор е известна телевизионна водеща. Семейството разполага с десетки милиони и е реално най-големият играч в бизнеса с асансьори. На автопарка им може да завиди всеки новобогаташ. А при обиските са иззети освен скъпи автомобили също 35 килограма златни монети за над 4 млн. лева и 565 000 евро. Обобщението от случилото се в жаркото лято на 2019 г. е, че четирима от семейството се сдобиват с обвинения, Златанов-старши бяга в чужбина тази пролет и е обявен за международно издирване, а историята лека-полека заглъхва.

За да бъде изтупана от праха вчера от обединения фронт на подсъдими и обвиняеми олигарси, обединили се срещу държавата и всички, които им пречат да избегнат възмездието за престъпленията си.

Така в поредно т.нар. „разследване“ на уж независимия бивш кадър на разградския бос Иво Прокопиев – Николай Стайков, работещ за още по-независимия „Антикорупционен фонд“, който е част от НПО мрежата на кръга „Капитал“, босовете на задкулисието и техният мейнстрийм от издания, финансирани къде пряко, къде под масата от тях, използваха семейната война на фамилия Златанови, за да пришият към нея имената на основните си противници. Начело с депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски, който със законодателните си инициативи и с разкритията на изданията си освети десетки афери на същите тези задкулисни играчи.

Теория на конспирацията

Според т.нар. разследване, което стъпва на твърденията, дадени в интервю на забегналия в нелегалност в чужбина Илия Златанов, акцията срещу сина му, стартирана по собствения му сигнал, била – забележете – организирана, за да му бъдат отнети бизнесът (вече окупиран от Младши), а също иззетите при обиските пачки и злато. В 10-минутното филмче пред камера в неназована държава, Старши навързва с бели конци на принципа на неймдропинга, без да предостави каквито и да било доказателства за твърденията си, бившия следовател и настоящ адвокат Петър Петров (за когото твърди, че сам е потърсил), протестите срещу олигархията, ексглавния прокурор и настоящ председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров, настоящия обвинител №1 Иван Гешев, вътрешния министър Младен Маринов. За гарнитура поднася и имена от други режисирани от същия този олигархичен мейнстрийм скандали, като например двете каки. А за да е още по-пищен сюжетът, вкарва в сценографията малко известно столично заведение със забавното име „Осемте джуджета“, където твърди, че бил правил срещите с Петров. И докато забърква конспиративната каша, способна да докара до успокоителни дори зрител с железни нерви, едва ли за някого ще е изненада, че намесва и името на Делян Пеевски. Заявявайки на принципа на ЕЖК (бел.р. – една жена каза), че цялата схема, чийто организатор бил Петров, била в полза на Пеевски, който искал да влезе в бизнеса с подмяна на асансьори, тъй като се „говори, че от ЕС се очакват 4 млрд. евро“ (?!). Във филма не са дадени каквито и да било факти, които да подкрепят тези твърдения. Няма позицията на нито един от изброените. Нито са потърсени за коментар. Единствено за Петров се твърди, че бил търсен, но отказал такъв. Не е потърсена за позиция и нито една от институциите, намесени в достойната за сценарий на нискобюджетно холивудско фентъзи история, разказана от Златанов. Проверката на малкото конкретни неща от цялата покъртителна история, пробутвана от асансьорния крал, също не издържа на теста. Така например никой в асансьорния бизнес дори не знае за очаквани евросредства за подмяна на асансьори. Камо ли за 4 млрд. евро! Ама режисьорите на цялото това фентъзи разчитат на ефекта на неймдропинга и се надяват, че зрителите ще приемат конспирацията без дори да си зададат въпроси.

Ел Чапо и банкерът беглец Цветан Василев

А въпросите без отговор са много и далеч не се изчерпват само с очевидната липса на доказателства за което и да било от твърденията. Като за начало как така въпросното „разследване“ идва броени часове, след като не друг, а подведеният под отговорност по 18 обвинения от целия наказателен спектър хазартен бос Васил Божков призова всички погнати от прокуратурата задкулисни играчи и олигарси, в това число „забегналите в чужбина“, да се обединят срещу държавата? Случайност? Категорично не, особено на фона на факта, че филмчето, за което авторите твърдят, че ще е само първо от цяла поредица, приключва именно с реплика, в която се споменава Божков. Да не говорим, че самият български Ел Чапо публикува вчера на инстаграм профил, носещ неговото име, снимка на въпросния ресторант, споменат от Златанов.

Защо Златанов прави „разкрития“ в чужбина пред удобен журналист, за когото се знае, че няма да му зададе нито неудобни въпроси, нито ще му поиска доказателства, с които да подплати твърденията си, а не даде показания пред българските институции? Дали пък не е заради прозаичния факт, че ако каже подобни неща пред институциите, без да представи факти, подлежи на наказателна отговорност за набеждаване и клевета? Именно затова е по-удобно да върви по пътя на друг олигарх беглец – Цветан Василев, който по същия начин обвинява от чужбина част от пришитите към фентъзита лица в „корпоративен рейд“. Но бе порязан от абсолютно всички чужди институции, в това число и от Международния арбитраж във Вашингтон именно заради факта, че тезата му издиша, тъй като вони на измислица подобно на тази на Златанов.

Мейнстриймът на Прокопиев

Въпросите далеч не се изчерпват дотук и не е нужно да си професионален журналист, за да си ги зададеш. Въпреки това конспиративното фентъзи беше подхванато веднага от целия мейнстрийм на олигархията, като първи го лансираха от окупираната от бивши кадри на Иво Прокопиев (анти)българска секция на „Свободна Европа“.Там дори представят уж независимия Николай Стайков за автор. Броени минути по-късно се появи в останалите болтчета и гайки в машината за манипулации на обединения олигархичен фронт, като се започне с „Медиапул“ на бившата говорителка на Иван Костов – Стояна Георгиева. Премине се към личния пресцентър на Цветан Василев „Фрогнюз“, който допринесе за абсурдната конспирация с интервю с вечния кандидат на задкулисието за главен прокурор Бойко Атанасов. И се стигне до вечерното предаване на тунингованата с пари от КТБ, дадени й лично от Цветан Василев, TV водеща Люба Кулезич, която анонсира, че гост ще й бъде именно Стайков. Както можете да се досетите, в нито една от препечатките, разпространени от стахановците на задкулисието с ентусиазма на труженици пред заплата, няма и грам критичност към съшитата с бели конци история, разказана от Златанов. И няма как да е иначе. Защото целта на олигарсите не е истината, а механичното навързване на имената на враговете им и запращането им в блатото на манипулациите. С надеждата, че така ще затъкнат устите и желанието им за правда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *