ЗДРАВЕ

Колко вредна е соята и пластмасата върху щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза е толкова малък и важен орган, а нарушенията в работата й засягат почти веднага целия организъм. Междувременно, в почти всеки дом има познати и на пръв поглед безобидни неща, които могат да навредят на щитовидната жлеза.

Какъв е рискът?

Основното и очевидното, това е гушата. Освен това дори когато все още не се вижда, тя се усеща по стягането на гърлото, дрезгавост, кашлица, проблеми с дишането и преглъщането. За по-възрастните хора разстройството в работата на щитовидната жлеза гарантира психични проблеми, до деменция. Рискът от сърдечносъдови заболявания се повишава с повече от 50%. Болната щитовидна жлеза почти автоматично води до наднормено тегло, което от своя страна, повишава рисковете от фрактури (особено на бедрото и гръбначния стълб). И, разбира се, проблемите с щитовидната жлеза, особено през първия триместър на бременността, са смъртоносно опасни за нероденото дете.

Пластмасови изделия

Пластмасата и нейните компоненти, особено фталатите, изключително силно влияят върху работата на щитовидната жлеза. Вездесъщите фталати (соли и естери на фталовата киселина) се намират в почти всеки пластмасов материал – от бутилки до лак за нокти.

Соеви продукти

Соята и соевите продукти сами по себе си са доста здравословно нещо, но и тук има “лъжичка катран в меда”. В соевия протеин се съдържат фитоестрогени, които може да нарушат работата на щитовидната жлеза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *