НОВИНИ

Иво Прокопиев: Не е работа на държавата да инвестира в частни банки

Не е работа на държавата да инвестира в частни банки, дори и при крайно наложителни ситуации като тази. Така съиздателят на “Капитал” и “Дневник” Иво Прокопиев коментира в предаването “Алтернативата” по TV1 през седмицата решението Българска банка за развитие (ББР) да участва в увеличаването на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ), пише “Дневник”.бг. 

Рекапитализацията на банката беше последното изискване към кандидатурата на България за влизане първо в чакалнята на еврозоната – механизма ЕРМ-2, а впоследствие и в еврозоната и в банковия съюз. Интервюто беше преди официалното съобщение на ПИБ за влизането на чешкия хазартен бизнесмен Карл Комарек в банката и тази тема не беше коментирана.

“Одобрявам влизането в еврозоната, но не и начина, по който това се прави, цената е завишена, но не това е най-големият проблем на сделката, по-притеснителното е, че държавата влиза в инвестиция, от която не е ясно как ще излезе”, коментира Иво Прокопиев.

Според него рекапитализацията на ПИБ трябваше да се направи както бяха рекапитализирани банките в САЩ и на много други места след кризата през 2008 година – с хибридни дългово-капиталово инструменти с доста висока лихва.

В неделя Иво Прокопиев и още петима души бяха изцяло оправдани по всички повдигнати им от прокуратурата обвинения във връзка с продажбата на миноритарния дял на държавата в ЕВН. В студиото на “Алтернативата” той коментира, че в крайна сметка се е видяло колко кухи са били обвиненията на прокуратурата и че при сключването на сделката са спазени всички правила и закони и няма увреден интерес. “Не може дълги години да си обвиняем и запориран без да има абсолютно никаква смислена причина за това”, подчерта той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *