НОВИНИ

Проф. Николай Витанов: Епидемията се разраства, но бавно, което е нашият шанс да я овладеем

Математикът проф. Николай Витанов от БАН смята, че в момента сме във вторичен пик на Ковид 19.

“Шаранът го изпуснахме, но не всичко сме изпуснали. В тази държава има много хора, които само говорят. Щабът гледа да действа. Не сме изпуснали ситуацията и то се вижда от това, че броят на заразените колкото и голям да ви се струва, все още е малък. Обяснението е много просто. В края на април имаше наложени мерки и налагането им беше да се хване тази епидемия още в началото. Ние се борихме с гущерче, не с годзила. Благодарение на тези мерки тогава броят беше малък и до началото на юни имаше по 6 случаоя на ден. След това мерките започнаха да не се спазват, в резултат на което се получи увеличаване на случаите. Това не беше неочаквано. Получи се този вторичен пик и сега сме в него. 80 процента от хората спазват мерките, а другите 20 не го спазват и те повличат всички. Около Великден броят на положителните тестове е бил 8 процента, в началото на юни е бил 1 и нещо, а сега е 4,5. Фактологията е, че процентът сега отново нараства”, каза той в ефира на БТВ.

“През есента броят на заразените може да достигне и 10 000 души. Лесно е да се пресметне как ще станат 10 000. В момента са около 5500. До края на септември-октомври са 90 дена, по 50 нови на ден, стават 10 000. Аз винаги казвам пет цифрено число, а 10 000 е най-малкото пет цифрено число. Мога да кажа по-голямо число, но веднага ще ме обвинят, че всявам паника. А и аз пред вас се заклех, че числа повече няма да казвам. Епидемията се разраства, но много бавно, което е нашият шанс, ние все още можем да я хванем. Как? Чрез хващане на клъстърите и ограничаване. Епидемията върви по пистата, а ние я дърпаме да не отиде много напред”, коментира още проф. Витанов.

На въпрос на водещия дали все още е клъстърно разпространението на заразата, той отговори: “Зависи къде. В София вече почти не е. В София има начало на дифузно разпространение, но все още не е дифузно както трябва. Дифузно означава когато имате един голям клъстър, не успеете да хванете всички, защото е много голям, и някой се помъква през блокадата, отива на друго място и там се появява следващия клъстър и така на 3-4 места започват да се появяват още. Наченки на такова нещо има в София. Не е масова практика, но когато стане масова практика нещата ще станат неприятни. Възможно е да се разнася по морето. Виждате, Варна нямаше един месец случаи, Бургас имаше малко, а сега там постоянно отчитат нови. Във Варна положението е малко по-лошо, но пък и 10 човека на ден не е чак толкова лошо, системата може да се справи. Щабът прави всичко възможно да не се претовари здравната система. Тя не е претоварена все още и не се очаква да се претовари, щом по-голямата част от хората спазват мерките”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *