НОВИНИ

Откъде идва силата на Петьо Петров-Еврото?

Разследването на ”Антикорупционния фонд” в две части, озаглавено ”Осемте джуджета”, е поредното зрънце подкрепящо тезата, че в България, на най-различни нива, на власт е мафията. Нейните пипала са обхванали структури не само в държавния, но и в частния сектор. Което свидетелства, че алчните и неморални българи не са малцинство, или пък най-малкото са добре организирано и брутално управляващо малцинство.

ЧАСТ 1:

ЧАСТ 2:

Случилото се с асансьорния бос – Илия Златанов, вероятно не е изключение като практика, а рецидив. И какво друго да си мислим, когато виждаме, че някои български институции, съвсем избирателно, унищожават определени бизнесмени, защото били невероятни престъпници. Нещо, което може и да е вярно, но сега ли го разбраха въпросните компетентни институции? Най-малкото Иван Гешев ще влезе в поредното си противоречие, защото той неведнъж е заявявал, че силно цени работата на Сотир Цацаров като главен прокурор на Република България.

 

Илия Златанов е жертва, но и не съвсем. Той доброволно е отишъл в лапите на ”звяра”, за да му бъдат решени проблемите по втория начин. И доброволно е продължил взаимодействието си с фигурите от кръчмата ”Осемте джуджета”, въпреки видяната там нелицеприятна картина, която той сам описа.

Сами по себе си, както и от ”Антикорупционния” фонд отбелязват в първата част на разследването си, семейните войни на Златанови нито са интересни, нито са важни за българската общественост.

По-важно е да опитаме да си обясним откъде идва силата адв. Петьо Петров, на кого и защо е важен той. А разгледайки кариерата му и съпътстващите я събития, тези въпроси може би ще станат реторични.

Петьо Петров, по-известен като Петьо Еврото, започва кариерата си в правосъдната система като прокурор. Не е ясна годината на това събитие, но през 2004 г. за него следва завиден професионален скок. От обикновен прокурор става зам.-шеф на софийското следствие, като професионалните подбуди за това назначение са неизвестни.

По-интересното е, че на следващата година, през месец май, при него на работа постъпва юристът от Югозападния университет ”Неофит Рилски” – Делян Пеевски. Можем само да предположим, че една от причините за хипотетичната възможност на Петров да поръчва акции на Спецпрокуратурата, макар и вече да е извън правосъдната система, се дължи на добрите му отношения с дългогодишния депутат от ДПС, притежаващ редица медии, а напоследък и виден филантроп, на когото са приписвани силни позиции в родната прокуратура.

Само 5 месеца след като Делян Славчев Пеевски е назначен за следовател в стопанския отдел на столичното следствие, той прави впечатляващ скок до поста зам.-министър на държавната политика при бедствия и аварии. През 2007 г.  обаче, министър-председателят на Тройната коалиция – Сергей Станишев, уволнява Пеевски от поста му, като причината за това са твърдения на изпълнителния директор на все още държавната тогава ”Булгартабак” – Христо Лачев, че зам.-министърът по бедствията и авариите – Делян Пеевски, му е оказвал натиск. На заместник-министъра бе образувано досъдебно производство за длъжностно престъпление, но само няколко месеца по-късно то бе прекратено поради липса на доказателство, като по непотвърдена, но и неопровергана информация, това става благодарение на отказа на Петьо Петров, в качеството му на свидетел, да потвърди твърдението на Лачев.

В 2009 г. Петьо Петров е трансфериран в Националната следствена служба, като професионалните причини за това отново остават неясни. Можем само да предполагаме, че вероятно за службите, които контролират нещата в България и до днес, Петьо Еврото е бил е много ценен. А защо ли и говорим в минало време? Но тази му ценност едва ли е свързана с добра работа в интерес на обществото. Не е невъзможно, просто се съмняваме.

За способностите на Петров преди време се изказа подсъдимият за фалита на КТБ – Цветан Василев. Банкерът, в интервю за Сашо Диков, заяви следното: ”В моменти на откровеност Делян Пеевски ми е казвал: ”Дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение на когото кажеш””.

Важността на Петров за системата се потвърждава с още по-голяма сила, когато в лятото на 2010 г. със своя автомобил Еврото удря други две коли. Дрегерът показва 1,2 промила алкохол, а часове по-късно кръвната проба свидетелства за 0,2 промила. Разбира се, за да не остане съмнение, че Петров е карал пиян, и за да остане съмнение за гражданите, че същият е покровителстван, кръвната му проба е взета 4 часа след случилото се произшествие, а не в рамките най-много на час след инцидента, както е по закон. И досъдебно производство не е образувано. Случайност?

Междувременно веднага след влизането му в Националната следствена служба са му поверени много важни разследвания, като целта на занятието вероятно е била следователят Петьо Велков Петров да блесне. Което, между другото, страшно много прилича на помпането на Иван Гешев преди да стане главен прокурор. ”КТБ”, арестът на Иванчева и Петрова и т.н. Та, дали пък преди години Еврото не е бил готвен за главен прокурор? Е, и по този въпрос засега си оставаме само с гадаенето, но и да е било така – Петров вече е вън от системата. Или поне на хартия е така.

През 2015 г., за издигналия се до шеф на Столичното следствие Петров, идва време за раздяла със системата. Раздялата по ”лични причини” съвпада с оправдаването от ВКС на бившия министър на отбраната – Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и Тенчо Попов, бивш главен секретар на финансите. А именно Петьо Петров бе подал сигнал, че Николай Цонев му предложил подкуп чрез споменатите Петър Сантиров и Тенчо Попов.

Дали обаче това е краят на Петьо Петров в правосъдната система и процесите около нея?

Изглежда не, тъй като в следващите години младата му съпруга – Любена, организира митинги против бившия министър на правосъдието – Христо Иванов, както и, забележете, такива в подкрепа на Сотир Цацаров. Да, същият главен прокурор, който някак си не прояви желание да нареди подопечната му прокуратура да разследва произхода на милионите на Делян Пеевски.

И стигаме до още по-близкото минало, че и настояще, в което един бизнесмен твърди, че Специализираната прокуратурата действа по нареждане на скандално известен бивш следовател (днес адвокат), като крайната цел на действието е превземането на бизнеса на гореспоменатия Илия Златанов, а не справедливост. А и, каква справедливост, ако наистина въпросната Спецпрокуратура работи под външно въздействие? Последното, разбира се, също едва ли ще разберем в близко бъдеще, тъй като не малко хора са с логичното усещане, че България е превзета и няма и дори малки островчета на истински правов ред в интерес на хората.

Вероятно повечето от вас сами са достигнали до отговора на: ”По-важно е да опитаме да си обясним откъде идва силата адв. Петьо Петров, на кого и защо е важен той. А разгледайки кариерата му и съпътстващите я събития, тези въпроси може би ще станат реторични.”

За не разбралите може да направим следната хипотетична формулировка: Петьо Петров Еврото е инструмент, но не в ръцете на Бога, а на задкулисната държава, която иска да притежава всичко, което все още не е нейно.

Източник-факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *