НОВИНИ

Адв. Добрев, ”БОЕЦ”: Пеевски дисциплинира всички чрез бухалката си Гешев

”Невинен е и за разгласяването на данни от досъдебното производство с едни медици, за които той четеше едни специални разузнавателни средства (СРС-та) в парламента. Цветанов е рецидивист в това отношение, но истината е, че ”Апартаментгейт” беше наистина скандал с много големи размери и самият факт, че той политически трябваше да бъде отстранен… Показателно е. Политическата му кариера на практика свърши, макар той да има заявка за нова такава.

”Апартаментгейт” повлече доста висши партийни лидери на ГЕРБ. Но по отношение на Цветанов, той е показателен, защото тук става въпрос за гранд корупция. Това е гранд корупция от най-високи размери, за това защото не просто цената, за която Цветан Цветанов е закупил този имот, 5 или 6 пъти под пазарната, и не само защото той не може да докаже по никакъв начин тези средства, но и защото ”Артекс” никога преди Цветанов не се е занимавала със замяна на имот срещу имот. Тя не се занимава с това. ”Артекс” строят елитно строителство, ново, в София, и единствено позволяват на висш партиен лидер и политик, като Цветанов, да замени свои стари имоти срещу нов, чиято пазарна цена започва от 2600 евро (на кв.м.). Това, което ”Антикорупционният фонд” и ”Биволъ” ни представиха е, че цената на кв.м. от 600 евро (б.р. толкова е дал от себе си Цветанов). Това е търговия с влияние в най-чист вид и тя трябваше да бъде разследвана от компетентните органи. Необходима е воля от страна на независими органи, каквито няма. Истината е, че Цветан Цветанов дори не осъзна, че е замесен в нещо подобно”, коментира адв. Добрев казуса на Цветанов в ”Апартаментгейт”.

Адвокатът изрази мнение, че бившият втори в ГЕРБ е загубил всякаква връзка с действителността и поради това не може да се усети, че това, което е правил не е редно.

”Три страници е постановлението на Апелативната специализирана прокуратура. Формални, бланкетни доводи. Основният довод е, че преди ”БОЕЦ” да сезираме прокуратурата, всъщност е имало самосезиране от тяхна страна, друга преписка, по която те са се произнесли, което значи, че втората поред във времето остава неоснователна, след като първата е прекратена. Само че, за да има аргументи едно прокурорско постановление, ти трябва да изложиш онези аргументи, които вече си посочил в първото постановление. Тоест, ние по никакъв начин не разбираме какви действия са извършвани от страна на органите на разследването, за да установят липсата на злоупотреба с власт и силния мирис на корупция, за което навява тази схема. Огромният проблем в този случай, а и в много други, с които ние се сблъскваме, е, че тези откази не подлежат на съдебен контрол. Те спират до ниво Окръжна или Апелативна прокуратура. Самият Гешев заяви в началото на годината, след като политически партии внесоха предложение за законодателни промени за възможността занапред съдът да се произнася по такива крайни актове, откази на прокуратурата, самият Гешев призна, че ежегодно около 120 000 сигнала завършват с отказ да бъде образувано досъдебно производство. Отказ от правосъдие на ниво прокуратура”, заяви още юристът в редиците на ”БОЕЦ”.

”Специализираната прокуратура вече промени своя подход, бързо се самосезира. ”Барселонагейт” е типичен такъв пример. Те се самосезираха, за да може да изключат възможността на ”БОЕЦ”, или друг, който ги е сезирал, да обжалва отказа дори и на по-горно, окръжно ниво. Второ фаза просто няма”, допълни адв. Добрев.

”Година и три месеца е била необходима на прокуратурата да не извърши нищо. Което е показателно, защото се чака отшумяване на случая”, заяви още юристът за оневиняването на Цветан Цветанов по ”Апартаментгейт”.

Адв. Добрев бе категоричен, че в рамките на ”Апартаменгейт”, конкретно за този имот на Цветанов, на бившия втори в ГЕРБ проверка от НАП не е направена.

”Основният проблем, чисто финансовият, е, че Цветан Цветанов нямаше как да докаже произхода на тези средства”, заяви той и повтори, че ”Артекс” никога преди това не са правили замени. ”Друг основен проблем е, ако се сещате, че неговият апартамент, който е бил заменен, после е продаден от ”Артекс” на лице, което пак беше свързано с него, депутат, мисля пак от ГЕРБ, което показва странна симбиоза. Дали самият апартамент не се връща отново в патримониума на близък до Цветанов човек? Ние не можем да отговорим на тези въпроси, има си компетентни органи, които обаче, за съжаление, се съмняваме дали са компетентни и дали имат капацитета и желанието да го разследват”, заяви активистът на ”БОЕЦ”, а Лили Маринкова го запита как да си обясним евентуалната липса на капацитет и желание за сериозни разследвания, на което той отговори така: ”Тотална завладяност на държавата. Нямам вече никакво съмнение, че тези органи, в този им състав, са неспособни да разследват сами себе си. Цветан Цветанов е поредното доказателство, той не е единственият пример. Впрочем, такъв беше и случаят с Пеевски. По наш сигнал, на ”БОЕЦ”, от 2016 г., когато ние сезирахме прокуратурата за неговото незаконно бързо забогатяване, формално от прокуратурата ни отговориха, че по сигнал на ”Протестна мрежа”, две години по-рано, през 2014 г., Пеевски е чист и не е необходимо отново да бъде разследван. Което за пореден път показа пълната несъстоятелност и делегитимация на правоохранителните органи.”

”Очевидно, че кръговете около Пеевски движат политическите страсти и Борисов е един политически играч, който за момента е дал на концесия правителството. Пеевски и кръговете зад него решават какво да се случва. А основната бухалка, която дисциплинира и Борисов, и ГЕРБ, и всички останали, е Гешев – човекът на Пеевски в прокуратурата.

Аз считам, че Борисов и ГЕРБ ще бъдат използвани до последно, докато могат да държат властта. Което не значи, че в един следващ момент различна политическа конфигурация, в това число и с участието на самия Цветанов, не може да замести самия Борисов. Цветан Цветанов не е случаен, той беше оперативният лидер на ГЕРБ и знаеше твърде много, за да бъде пожертван за скандал като ”Апартаментгейт”. Политическото му отстраняване беше санитарният минимум, който можеше да се случи, за да се потуши самият скандал. Но достатъчен, защото преди година и половина никой не си е представял от политическия живот да го няма самия Цветанов. Този човек разполага с много информация и не е безобиден със сигурност”, смята активистът на ”БОЕЦ”.

За взаимоотношенията между Борисов и Цветанов, адв. Камен Добрев заяви следното:

”Трудно ми е да анализирам, но не бих се учудил, ако всичко е една игра, сцена за пред всички нас, и в един момент Цветан Цветанов да се върне в политическия сговор, но без Борисов. Защото според мен, рано или късно, Борисов ще се раздели с поста, който заема. Просто ще бъде жертван, защото ще стане нетърпим, но пък Цветанов може да го замести. Колко успешно е друг въпрос. Но виждаме, че и ДПС, и БСП говорят, че са готови за управление. А в каква конфигурация – не знаем.”

Адв. Добрев припомни, че прокуратурата в Каталуня продължава да разследва дали Бойко Борисов има връзка с прословутата къща в Барселона, в която живееше моделката Борислава Йовчева, сочена за любовница на българския министър-председател.

”Късата политическа памет на българския избирател е феноменална. Хора, които са направили какви ли не безобразия, се завръщат отново на сцената. Мая Манолова е типичен пример за това. Макар че Мая Манолова и Цветан Цветанов трудно бихме могли да ги сравняваме, но ето че подобни политически фигури се връщат на бял кон няколко години по-късно. Десислава Танева, което беше отстранена след скандал, с джипове, отново се завърна. Излезе в отпуск, мисля, след поредния скандал с един видеозапис. Виновни сме, като че ли ние избирателите, защото не си спомняме какво е станало преди месеци или няколко години”, заяви още гражданският активист.

”Аз мисля, че Цветанов е свършен политически. Където и да бъде сложен, той няма да пасне. Хората все пак няма да забравят целия отрицателен пример, който даваше в тези 10 години, репресивната нагласа на ГЕРБ за трите мандата, той беше човекът, той беше основната движеща фигура в тази партия. Но би могъл да се присламчи с това, което знае като опит, структурите го познават, в някаква нова политическа формация. А защо не и в комбинация с друг политически субект”, коментира адв. Камен Добрев политическите амбиции на Цветан Цветанов, който наскоро обяви, че ще създаде свой политически проект.

Водещата Маринкова не пропусна да потърси коментара на адв. Добрев и за грандиозния скандал от последните часове. А именно насилието над Христо Иванов и други членове на ”Да, България” край морския сарай на Ахмед Доган в Росенец. Припомняме, че здрави момчета, за които се предполага, че охраняват почетния председател на ДПС, като все още не е ясно дали са частни гардове или такива на НСО, бутаха Христо Иванов в морските води, за да не му позволят да се приближи до имота на Ахмед Доган.

”Това, което стана преди няколко часа, трябва да бъде споменато. Аз мисля, че е достатъчно да възпламени народното негодувание, защото нещата бяха очевидни, предаваха се онлайн. Впрочем, политическа партия ”Да, България” влезе в ново русло, излезе от говореното, разбира се инцидентно засега, но това беше провокация на няколко смели мъже, начело с Христо Иванов и Иво Мирчев, към Доган и неговата охрана. Чест и почитания към това, което направиха. Охраната, дали е от НСО, или е частна охрана, не знаеше как да реагира. Те ги избутаха в морето, а очевидно, че плажната ивица и водите там няма как да са частна собственост. Станалото е показателно за завладяната държава. Ако могат да завладеят държавния бряг – могат да завладеят и вашия бизнес (”Осемте джуджета”), могат да завладеят и вашето жилище, могат да направят и с живота ви каквото си искат. Това беше брутален акт на насилие на въоръжени лица. Аз се надявам искрено, че това не са хора от НСО. Защото, ако са от НСО, това е огромен скандал и Румен Радев дължи отговори на много въпроси. Като какъв Доган е охраняван от служители на НСО”, запита адв. Добрев.

Адв. Камен Добрев разкри, че от ”БОЕЦ” са подали 22 сигнала само по ”Апартаментгейт”, като всяка една прокурорска преписка, касаеща тези сигнали, е завършила със заключението, че няма данни за извършено престъпление. ”Тези сигнали разобличават. Ако не бяха те, щяхме да останем с добрите, разбира се, медийни, журналистически разследвания. Но тези сигнали показват къде всъщност се корени проблемът. Той е в българската съдебна система, в българската прокуратура. Там е туморът, оттам тръгват всички метастази. Не се ли промени, не стане ли т.нар. съдебна реформа, нищо различно няма да се случи във времето”, добави адвокатът.

На финала на участието си той припомни, че на 16 юли в София, от 16 часа, ”БОЕЦ” и група общественици организират протест с исканията настоящото българско правителство и главният прокурор – Иван Гешев, да подадат оставка. е

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

 

 

Източник-факти.бг
Видео-факти.бг

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *