НОВИНИ

В този момент Радан Кънев вкарва нахлуването в президентството в антикорупционната група в Европарламента

Антикорупционната Интергрупа в ЕП  е готова да обсъди веднага сигнала на евродепутата Радан Кънев за кризата на правовата държава в България. Това съобщи самият той във Фейсбук и допълни: “Ще предложа устен въпрос до ЕК с дебат в пленарна зала и резолюция на ЕП”.

Кънев ще постави и актуалния въпрос за безпрецедентното нахлуване на спецпрокуратурата в сградата на администрацията на Президента, ден след като той зае позиция по казуса НСО-Доган-Пеевски.

Ето какво се казва в сиганала:

През последната година, България преживя остро влошаване на ситуацията с медийната свобода и независимостта, балансите и обективността в сферата на правосъдието. Ключов момент беше назначаването на нов директор на Обществената ТВ, дългогодишен професионален политик и бивш директор на крайнодесния, откровено про-руски и анти-европейски телевизионен канал “Алфа-Атака”. Успоредно с това, една от най-големите частни медийни групи и втори телевизионен оператор в страната беше овладян от близък на властта бизнесмен, ръководител на най-голямата работодателска асоциация. Тази концентрация се разви на фона на траен монопол върху печатните медии от друг крупен бизнесмен и действащ политик.

Резултатът беше системна чистка на журналисти с независими позиции и доказан професионализъм, втвърдяване на необективна и едностранна редакционна политика и липса на критичен прочит на решенията на управлението. Особено тежко това състояние на медиите се прояви по време на извънредното положение по повод КОВИД-19, когато гражданите бяха лишени от пълноценен достъп до обективна информация, което представляваше и пряка заплаха за здравето им и националната сигурност. Готов съм да систематизирам пред Вас множество примери, като най-фрапантен е последният – отстраняването от екран на водещ журналист в Обществената телевизия, за което мотивите официално бяха негови критични изявления за премиер министъра и ръководството на Църквата.

В същия период, с избора на нов Главен прокурор на Републиката, добре познатите хронични проблеми на българското правосъдие се задълбочиха рязко. Новото ръководство на прокуратурата, освободено от всякакви механизми на контрол и в неприкрит съюз с оформящата се монополна медийна империя, се отдаде на “телевизионно правораздаване” и постави началото на разрушителна институционална война. В момента е ежедневие обвиняеми лица да бъдат публично обявявани за “престъпници”, изолирани доказателства да бъдат публикувани в медиите като част от масови обвинителни “кампании”, а оправдателни присъди да бъдат заклеймявани като “победа” на олигархията в битката за справедливост. Крайната политизация на публичното поведение на ръководителя на прокуратурата не само компрометира самото държавно обвинение и неговите служители, но и доведе до атаки срещу принципите на частната собственост и свободния пазар, в неприкрит опит да бъде обърнат, със средствата на държавната репресия, националният консенсус за преход от комунистическо-тоталитарно към европейско пазарно стопанство.

Източник-petel.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *