НОВИНИ

Гешев: Стандартите ни са еднакви, само президентът е недосегаем

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че прокуратурата прилага еднакви стандарти в работата си. Не прилагаме стандарта в зависимост от това дали става въпрос за министър-председател, президент, за Доган, за Пеевски, допълни той пред журналисти, предаде БТА.

“Какво е по-различното на президентството от другите държавни институции. Единствената разлика е, че единственият недосегаем в България е президентът, защото има пълен имунитет. По отношение на секретаря и съветника – те нямат имунитет, имаме разрешение и е нормално да бъдат разследвани, когато колегите са преценили, че има доказателство за извършени престъпления”, подчерта Гешев.

Главният прокурор днес посети мястото, където неотдавна бяха открити незаконно заровени отпадъци край Червен бряг. Според него “ще излязат над 120 тона – може би до 200 тона, незаконно заровени боклуци”, предаде БТА.

До този момент данните са, че това е оловен сепаратор – вещество, което остава след обработката на акумулаторните батерии. То не подлежи на допълнителна употреба и трябва да се съхранява при специални условия, затова е много скъпо, поясни Гешев.

“За да се изнесе например в Германия трябва да се заплатят 2-3 милиона евро. По-лесното е да се зарине, където се прецени. Има леки нива на радиоактивност. Могат да протекат и химични процеси при определени условия, които представляват опасност за здравето на хората наоколо, за въздуха, за почвата. Тъжното е, че това е едно от местата. Наблизо има едно място – четири ями на бивше ТКЗС, пълни с идентичен отпадък. Има и две такива места около Плевен и едно место около София, близо до Кремиковци”, допълни главният прокурор.

“Говорим за стотици тонове опасни отпадъци, с които някои трови нашите деца, семейства, въздуха, почвата, за да спести 2-3 милиона или повече лева или евро, за да ги съхранява по правилния начин, да ги обезопаси, независимо дали в България или в Германия. Това е престъпление срещу бъдещето на България. По това дело има работни обвинения. Дали ще има допълнителни обвинения е от компетентност на наблюдаващите прокурори”, каза още Иван Гешев.

Той посочи, че има маркировки по чувалите в заровените боклуци и ще стане ясно откъде идват. “Това е престъпление срещу децата на България, срещу здравето. Другият проблем е, че това са силни запалими вещества. Това е правено с години. Да си зададем въпроси: кой е допуснал това нещо, защо някои РИОСВ са пропуснали този въпрос”, отбеляза главният прокурор.

Източник-petel.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *