НОВИНИ

Карадайъ призова към защита от “агресора”. ДПС и “Демократична България” едни срещу други в парк “Росенец”

Активистът на “Демократична България” (ДБ) Иво Мирчев беше арестуван, а лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова симпатизантите на движението за защита от “агресора” – дума, с която той визираше хора от ДБ, съобщи “Свободна Европа”.

Сблъсъци между протестиращи и полиция белязаха протеста, организиран от “Демократична България” (ДБ) край парк „Росенец“. До ескалацията се стигна, след като протестиращите се опитаха да пробият полицейския кордон, който препречваше пътя им към плажа.

Кордонът беше изграден, след като хиляди симпатизанти на Движението за права и свободи (ДПС) препречиха пътя на протеста, защото той се провежда в района на имот, ползван от почетния председател на партията Ахмед Доган.

Няколко души бяха арестувани, сред които и членът на ДБ Иво Мирчев.

Репортер на Свободна Европа успя да премине бариерата и да доближи плажа, където са симпатизантите на ДПС. Малко след 11 часа там са се появили депутати от движението, включително и председателят на партията Мустафа Карадайъ.

Председателят на ДПС се намира в резиденцията, ползвана от партията. Той на два пъти употреби думата “агресор” – първият път, когато призова симпатизантите на ДПС да защитят полицията, тъй като “агресорите нападат”, и втори път преди минути, когато призова симпатизантите “да застанат отпред при полицията, за да помагат срещу агресора”. После изпя химна на република България и се прибра в резиденцията.

Впоследствие симпатизантите на ДПС започнаха постепенно да се оттеглят от плажа.

По-рано тази седмица Христо Иванов илюстрира с видео опита си да стигне до плаж, който е публична държавна собственост, но достъп до него няма, защото е близо до имота на ДПС.

Двете групи – на ДПС и на “Демократична България” – бяха разделени от полицията, която допуска в близост до плажа само симпатизантите на ДПС.

Пред репортер на Свободна Европа от полицията казаха, че допускат в близост до плажа хора „по тяхна преценка“.

Още от петък вечер в района на парк „Росенец“ започнаха да се събират симпатизанти на ДПС, които пристигат с автобуси, регистрирани в областите Благоевград и Кърджали, съобщи бТВ. Пред телевизията почетният председател на партията Ахмед Доган, който не позволи да бъде сниман, заяви, че се надява да не се стигне до сблъсъци.

Протестът, организиран от “Демократична България” (ДБ) и съпредседателят и Христо Иванов за кратко се премести пред общината в Бургас.

Пред общината в Бургас Иванов и представители на протестиращите бяха посрещнати от кмета Димитър Николов. Пред тях той заяви, че е поискал от директора на Областната дирекция на МВР да се допускат всички хора на спорната плажна ивица. Полицейският комисар Сотиров обаче е отказал, за да не се стигне до напрежение. Според кмета Николов това ще предизвика по-голямо напрежение и заяви, че лично ще отиде до Росенец, предава сайтът Грамофон.

Иванов и протестиращите също се върнаха към Росенец, за да направят нов опит да достигнат до плажа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *