НОВИНИ

Христо Иванов: Искаме предсрочни избори, оставка на Гешев и реформа във ВСС

Гражданите излязоха на протест и очевидно показаха, че така повече не може да се продължава. В центъра на тази криза е беззаконието, а тези, чиято привилегия е беззаконието, осребряват това беззаконие.

Това трябва да бъде спряно. Не можем да не подкрепим десетките хиляди български граждани. Тези граждани трябва да могат и сами да правят и внасят закони, заяви лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов на извънреден брифинг, предаде Актуално.ком.

Гражданите очакват рестарт на правовата и демократична държава, посочи той- Според него задфасадната власт се осъществява от Бойко Борисов, но тази власт е слаба.“Реалната власт в задкулисието се държи от Делян Пеевски и това, което наричаме събирателно сараи.

Това трябва да бъде спряно, това искат гражданите на улицата“, посочи той.

Той допълни, че са необходими предсрочни парламентарни избори. Иванов припомни, че „Демократична България“ е била първата политическа сила, която се е противопоставила на избора на Иван Гешев за главен прокурор.

Отговорът на призива за оставка на Гешев трябва да бъде не просто тази оставка. ДБ първа се обяви срещу номинацията на Гешев и спря кампанията за местните избори, за да излезе на протест срещу тази кандидатура,обясни Иванов.

Нужна е реформа на ВСС, който трябва да бъде окончателно разделен. Трябва да се запази една минимална обществена квота, а отделно изборът на главния прокурор трябва да се повери на Народното събрание.

„Свидетели сме на прокурорска власт. Иван Гешев се държи като политически играч, като част от една мафиотска организация и не смята, че дължи някому обяснение. Затова трябва да има отчетност на главния прокурор пред парламента“, заяви Христо Иванов.

„Рецептата за промяната се разделя на две големи части. Едната, която представяме пред скоби, е онези мерки за рестарт на българския правов ред и българския демократичен процес. На второ място стоят идеите и предложения за радикална модернизация на страната. Тези идеи ще представим като част от нашата управленска платформа, с която ще се явим, надявам се на скорошните предсрочни избори“, заключи Христо Иванов.

С ултиматум за оставката на вътрешния министър на МВР приключи онлайн изявлението на „Демократична България“.Генерал Атанас Атанасов поиска Млaден Маринов да си подаде оставката до 18 ч. днес или премиерът Борисов да му поиска. В противен случай те и симпатизантите им ще бъдат на протест пред Министерството на вътрешните работи от 18 ч.Причините за искането са три. Едната е насилието, което полицаи са проявили към някои от протестиращите през иминалите дни.

Втората е ситуацията край „Росенец“ в събота, когато полицаи не допускаха желаещите да плажуват до малкия каменист плаж до летните сараи на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и третата причина е разследването на „Антикорупционния фонд“, озаглавено „Осемте джуджета“. В него се твърди, че полиция пази „мутри“, както ги окачестви ген. Атанасов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *