НОВИНИ

„Дневник“: Срещата на върха в Брюксел продължава да се отдалечава от очакванията на Борисов

Лидерите на 27-те страни от ЕС продължиха втория ден от срещата си в Брюксел само с двустранни и многостранни срещи без дори да влизат в залата за пленарни заседания. Но търсенето на компромис за помощния план за възстановяване на икономиките от кризата с коронавируса, както и за новия 7-годишен бюджет на ЕС изглежда се продължи да се отдалечава от очакванията на премира Бойко Борисов за милиарди евро за България, значителна част от които – под формата на т.нар. грантове.

Според източници на „Файненъл таймс“ част от западните държави не само постигнаха снощи нова работна версия на помощите с орязване на 50 млрд. евро на безвъзмездно предоставяните средства, но и сега вече предлагат да бъдат свити наполовина. Става дума за т.нар. Механизъм за възстановяване и устойчивост в който според първоначалното предложение на Европейската комисия от края на май трябваше да бъдат 310 млрд. евро (335 млрд. евро по текущи цени) , а в компромиса от тази сутрин те станаха 325 млрд.евро

Сега „групата на пестеливите“ държави искала безвъзмездните средства да бъдат свити до 155 млрд. евро.

От пръвночалните планове за допълнителни 250 милиарда евро под формата на заеми (по постоянни цени и 268 милиарда евро по текущи цени) групата предлагала да се премахнат 190 млрд. евро.

Продължават и споровете за критериите и коефициента, според който ще се определя максималният размер на грантовете за всяка страна (идеята бе да се вземат предвид броят на населението, БВП на глава от населението и безработицата).

Единствената двустранна среща на премиера Борисов, за която бе съобщено публично, е тази с хърватския му колега Андрей Пленкович, но темата на разговора им е било приемането в „чакалнята“ на еврозоната.

Италианският премиер Джузепе Конте използва паузата в срещите, за да заяви, че страната му е в „остра конфронтация“ с „групата на пестеливите“ държави. В нея медиите поставят най-вече Холандия, Австрия, Дания и Швеция, но със сигурност изразители на позициите им са премиерът Марк Рюте и канцлерът Себастиян Курц.

Австрийският канцлер каза тази вечер, че се правят нови предложения по мащабния план със стимули и „като цяло нещата вървят добре и се движат в правилната посока“. Но той допълни, че „както се очакваше, дискусиите са трудни“.

Европейски дипломат, цитиран от „Ройтерс“, казва, че „шансовете за споразумение тази нощ са много малки“. Той потвърждава, че северните държави, които са и основни вносители в еврофондовете, настояват за още повече съкращения в механизма за възстановяване и за това да си получат обратно по-голяма част от предвижданите досега средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *