НОВИНИ

Гърция въведе нови правила! Удари жестоко хиляди българи!

Въвеждат нови, по-строги мерки за контрол по сухопътните граници на Гърция. Те ще важат от 22 юли в полунощ до 4 август. Това обяви днес говорителят на правителството Стелиос Пецас.

Наред с приетите миналата седмица ограничения за пункт „Кулата“ на границата с България (единственият отворен за туристически трафик), от полунощ във вторник срещу сряда влизането в Гърция по съществени причини ще може да се осъществява само през още пет пункта: „Какавя“ – на границата с Албания, „Евзони“ и „Кристалопиги“ – на границата със Северна Македония, „Маказа“ – на границата с България и „Кипи“ на границата с Турция.

Въвежда се изискване за гръцките граждани с разрешение за престой в чужбина и притежателите на лична карта за гръцки произход също да попълват формуляр за локализиране на пътник (PLF) преди влизане в страната.

Земеделските работници, които се намират в Гърция и я напуснат преди 4 август, няма да имат право да влязат в страната до второ нареждане.

Ето всичките нововъведения, които гръцките власти обявиха:

1/ В допълнение към вече решеното и важащо за влизане през ГКПП „Промахонас“, от полунощ във вторник срещу сряда, 22 юли до вторник, 4 август 2020 г., влизането на гръцката територия по съществени причини се разрешава само през гранични контролно-пропускателни пунктове „Какавия“, „Евзони“, „Промахон“, „Нимфея“ и „Кипон“.

Пътуващи по съществени причини са:
Здравни причини – документ от болнично заведение;
Семейни причини – документ за нужда от помощ на роднина;
Работни причини – договор за работа;
Недвижим имот – данъчна декларация/нотариален акт на имота.

2/ Гръцките граждани, чужденците, които имат разрешение за пребиваване, притежателите на гърцка лична карта също се изисква да попълнят формуляра за локализация на пътници (PLF) на електронния адрес https: // travel.gov.gr, както и електронното краткосрочно съобщение на същия адрес.

3/ Земеделските работници в случай че са в страната и напуснат гръцката територия преди 4 август 2020 г., няма да имат право да влизат отново, до второ нареждане.

Гръцките власти подчертават, че коронавирусът е тук и умоляват всички гръцки граждани да избягват ненужното пътуване до епидемиологично натоварените райони, като тези на Балканите към днешна дата.

За туристите остава в сила притежаване на QR код, както и разпечатан на хартия отрицателен PCR тест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *