НОВИНИ

Георги Киряков за Борисов: Като договаряш европейски пари, не го правиш в лично качество и за лична употреба

По принцип, когато договаряш едни пари не ги договаряш в лично качество, нито за лична употреба. Второ – тези минуси в европейския бюджет са от Великобритания, така че това не е особен фактор и мотив да се хвалиш колко сме получили. България получава почти същите пари, които е получила в предишния програмен период, но това означава, че България все още има нужда от подпомагане. Т.е. не може да се справя сама в политически и икономически аспакт, затова има нужда от повече пари, за да се доближи до средните стандарти на Европа и европейските икономики, Така еч не може тук да се говори за свръхголеми успехи. Това са нормални договаряния на финансови средства за всяка една нормална държава ч,ленка. Второ, тук трябва да си зададем въпроса като общество къде ще отидат тези пари. Дали пак няма да се оттекат в конкретни фирми срещу които сега виждаме сериозни протести и към конкретни хора. Защото това е много важно – контрола как ще се осъществява. Това коментира в вефира на бТВ политологът Георги Киряков.

Гледах репортажа с Бойко Борисов и то излиза, че той едва ли не е спал горкия, за да спечели много пари. Хората са на улицата, защото парите не стигат, заради начина, по който държавата разпределя публичните финанси. Това, че ще дойдат повече пари, нитто ще ги успокои, нито ще ги вдъхнови. Защото ако публичния ресурс продължава да се разпределя както до сега, то хората ще си кажат, че ще дойдат едни повече пари, които ще бъдат откраднати, коментира социологът Юрий Асланов.

Тази днешна новина няма да поправи впечатлението и да помогне на правителството да продължи агонията си, защото се превърна в агония, удопълни той.

Важно е протестът да продължи със същата енергия, защото четворката, която управлява България има достатъчно ресурс да продължи и да се прегрупира. Така че трябва да продължават да протестират. Освен това има вариант, в който тези хора може да се прегрупират така че Борисов да стане излишен, т е могат и без него. Но Борисов не може без този модел и тези хора. Той трябва да си даде сметка дали иска да управлява с Министерски съвет, в който вече няма пълен контрол или да се откаже, коментира Киряков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *