НОВИНИ

Илиян Василев : Радев е избран на среща между Решетников, Доган и Борисов

“Тя (б.р.алтернативата) общо взето е създадена, но не в суров вид. Общо взето не е изчистена нейната представителност, това едно, и второ нейният обхват. Но тя се създава, то е безусловно, тъй като алтернативата е във всеки един от протестиращите, тези хора, които искат смяна. В последна сметка алтернативата не е някаква абстракция, някакво природно явление – тайфун, буря или каквото и да е. Тя е в онзи вътрешен диалог, който много хора си водят – дали мога да понесат още повече от същото. В един момент мярата е преодоляна и така се раждат нещата“. Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ бившият посланик на България в Русия, а днес политически анализатор – Илиян Василев.

“Иначе, от гледна точка на самата алтернатива, като визии, като стратегии, като конкретен план – тя има няколко части. В първата си част това е, разбира се, професионалната, или технологията на промяната, която специално спрямо такива модели, които са градени в продължение на години, това са 30 години, да не забравяме, че темелите на този модел са в 1989 г. и преди това. Те бяха привнесени и затова неслучайно голяма част от устройството, практиките, които се прилагат у нас, са copy-pastе на руския олигархичен държавен капитализъм, който се създаде. Тоест, през държавата се създаваха олигарсите и сега най-големите олигарси в България са държавно свързани. Те зависят за своето оцеляване от постоянното наличие на нов приток на публични средства, достъп до привилегии, в смисъл поръчки. Те не са в състояние да се конкурират в пазарна среда, това е разликата между моделите, разликата с нормалния капитализъм. Примерно в САЩ имат един Илон Мъск, който вдъхновява след него да има нови хора, който изтегля интелектуалното равнище, ако ще те и дръзновението на тази нация, на по-високо ниво. Тук, като че ли, таванът на мечтите на младежките организации в ГЕРБ, а и не само в ГЕРБ, в ДПС и при всички, които са в този партиен модел, това е “ние да влезем в някаква структура, която да ни изтегля нагоре в асансьора на властта и на 30 години ние да се доберем до някакъв чучур.““, смята Илиян Василев.

“Основният им ресурс е в държавната администрация (б.р. на ГЕРБ). Както виждате в ГЕРБ трудно човек може да отличи някакъв изключителен интелект, някакъв прозорлив ум, някакво вдъхновение за другите. Те имат, разбира се, голяма електорална подкрепа. Но тя отново е свързана с възможността, пак казвам, хора, които са близки до тях да се обогатяват и тук идва основната линия на разлома между пътя, който ГЕРБ чертае и пътя, от който България има нужда. Защо? Защото от другата страна на оградата на привилегиите, или на този модел, в който са Доган, Пеевски и т.н., при това забележете, истинските управленци на България – Доган, Пеевски и тази кохорта там, те са вероятно още десетина души, които са свързани с това задкулисие, тях никой не ги е избирал. Тоест, претенцията на ГЕРБ, че зад тях стоят 1 200 000 е фалшива претенция, защото нито един от тези 1 200 000, които са гласували, да речем, че са толкова, те не са гласували за Доган, нито за Пеевски. Те сега са изправени пред някакво състояние на шок, защото се оказва, че техният лидер, в който са вярвали, защото това е лидерска партия, изведнъж той дори не може да подаде оставка на правителството, не може дори да поиска оставка. Този кратък виц, че: “Борисов не може да иска оставка на Горанов, но Горанов може да иска оставка на Борисов“, нещата май вървят в тази посока. Поради този двойнственост, фактически имате реално управление, което никой не е избирал. властта е нелигитимна“, коментира добре информираният политически анализатор.

Той отговори и на въпроса на водещата дали нахлуването на прокуратурата в президентството е самоинициатива на Иван Гешев. “Мисля, че е от част от изпълнението на поръчението да се опита чрез демонстрация на сила и възможности да опитоми Радев, защото Радев в един момент се оказа единствената институция, която му се противи. Проблемът е, че този модел трябва да работи, когато всичките институции са пленени, а пък Радев се оказа, че е е извън този модел по причини хиляди. Той дори е доста особен. И БСП не може да каже, че има контрол върху него, той си особен човек. Включително аз много съм го критикувал за проруската му позиция, решетниковата му позиция, но факт е, че той никога не се е срещал с ген. Решетников и че неговата фигура и избор е договорен в среща именно заради тази външна форма на неговия атлантизъм, защото е завършил в американска школа, на разговор на Решетников с Борисов и с Доган. Именно в тези разговори, които са се състояли в края на февруари 2016 г., се е договорил този модел.

Аз следя реакциите на Кремъл, това ми е професионалната работа. Общо взето работата ми е стратегически риск анализ, с който помагам на бизнеса да се ориентира в една много сложна обстановка. И, разбира се, за голямо мое съжаление моите анализи водят до това, че съветвам моите клиенти да не инвестират или да направят специални планове за управление на рисковете.

Кремъл започна да атакува Радев в последно време с хибридни… Освен това, Първанов, Станишев, цялата кохорта на това време, които са работили в един и същ режим, а знаете връзките на Борисов с Първанов и Станишев, виждате, че всички тези се обърнаха срещу Радев, защитавайки Гешев, защото именно този разлом е страшен. Борисов е заменяем, той е, както се казва: “Уморените коне ги отстраняват“. Но Гешев не е. Прокуратурата не е. А Радев именно там се сблъска. И той затова нахлу на следващия ден, след като Радев се разграничи от прокуратурата и поиска оставката. Поради тази причина ние виждаме един разлом, първо между групата на бизнеса, който е пазарно свързан. Защото вие не можете да се конкурирате навън и в България, докато една част от бизнеса е вързан за хазната, тоест не му пука от конкуренция, дори не се стреми да бъде конкурентен, а единствената добродетел е да има достъп до евросредства и до публичен ресурс. Те неизбежно на някакъв етап започват да заграбват други бизнеси, защото това е единственият начин да отстранят конкуренция или да си увеличат достъпа до бизнеси, които генерират парични потоци. Той Божков и затова пострада. Защото той генерираше един от най-големите кешови потоци в държавата и не го спаси дори това, че подкупваше. От гледна точка на Пеевски, на Доган и Борисов, той генерира 300 или 500 милиона на година приходи, а на тях дава само 70 милиона. На Доган още по-малко. Очевидно в един момент те са си казали: “Откъде-накъде той ще прави такива приходи, върху които ние нямаме контрол. И второ, което според мен му изигра зла услуга е, че те го заподозряха, вероятно с основание, че влиза в рамките на поведението на Цветан Василев, тоест, че този ресурс той може да го хвърли в политически партии, тоест да реформира, да измести сегашните.“

Илиян Василев направи обширен коментар и на постигнатото от Борисов в Брюксел. А също така и  обещаното там от негова страна.

“Това, което е обещал е, че той ще изпълни някакви действия в сферата на върховенството на закона, мониторинга и т.н. Според мен това, което той направи е, че той се върна и триумфално размаха на всички онези бенефициенти на евросредства и публични средства от години, каза им: “Аз ви докарах пари. Ако не ме защитите…“, тоест той активира подкрепата си и сега ще видите… Защото те много добре знаят, че ако тези пари бъдат насочвани, управлявани от реформистко правителство, то тогава те ще имат много по-голям ефект. Давам ви един пример, който много малко хора го осъзнават. В програмния период 2007-2013 г. и програмния период от 2014 до ден днешен, в България са влезли над 22 млрд. евро, което е над 41 млрд. лева, това е горе-долу един бюджет. Но това са само евросредствата. Освен това, по време на управлението на Борисов, през неговите бюджета са разпределени над 450 млрд. лева. Тези суми са немислими, такава сума никой управител на България по никое време не е притежавал. Вие да имате усещане за възход, за оптимизъм в икономическите агенти, в гражданите? Напротив. Което е още по-страшно. И тук вече никаква пропаганда на Борисов, или на Доган и другите, не работи. 2009 г., когато те идват на власт, България като доходи, преценено като доход на глава спрямо средното равнище, което на ЕС е на 100, ние тогава сме били на 32-33% от това равнище на Европейския съюз. Тогава Румъния и Хърватска са били съответно на 37 и 40%. В момента, след толкова години, румънците гонят 69%, 70% дори, хърватите гонят 63-64%, а ние сме на 51-52%. Тоест, с всичките тези средства, което са излети, ние нямаме усещането, че България се развива, догонва, вдъхновява, привлича, решава демографската криза, привлича младите отвън. Напротив, разликата тогава е била само от 5 до 8 пункта, а сега е от 13 до 19 пункта, което е убийствена оценка, и то не от мен, а от данните на Евростат. Което фактически означава, че ако те не са управлявали по ефективен начин миналите средства и ако те са родили в края несправедливост, разслоение, защото всеки един от хората, които ще гледат това предаване, което ние с вас правим, той някога ползвал ли е евросредства, ползвал ли е субсидия, някакъв публичен ресурс? Оставени сме насаме в дъното на една тепърва развиваща се криза и всеки знае, че това правителство нито може да реагира, нито знае кога да реагира“, даде своя анализ Илиян Василев по тази тема, а след добави още по нея: “Той е обещал няколко неща (б.р. Бойко Борисов в Брюксел). Първо, след разкритията той е вече дискредитиран, той е вече уморен. Той обещал, аз съм сигурен, понеже аз го познавам от доста дълго време, слава Богу не съм работил за него, надалеч, дистанцията е много важна с такива хора, тъй като те обсебват. Според мен той е обещавал, че ще направи промени, ново правителство, че ще се оттегли.“

“В енергетиката големият им проблем са американските санкции. От вчера има американски санкции, Конгресът прие бюджета за отбрана за следващата година, като и продължиха санкциите срещу Северен поток 2 и Турски поток. Има два проекта, които Европейският съюз не приема по никакъв начин. Първият проект това е АЕЦ “Белене“. Ето, това е моята специалност, дори съм му го казвал (б.р. на Борисов). Каквото и да правите няма никакъв вариант, при който ЕС, да не говорим за НАТО, ще приеме с китайски пари и руска технология да строите АЕЦ “Белене“. Това е риск не от нормалните, които са пазарно разпознаваемите, търговски и т.н., това е геостратегически риск и само слепият човек може да не го види. В този смисъл аз съм убеден, че в енергийните проекти, включително по отношение на Турски поток, той ще трябва да предприеме радикални действия. Той не може да го завърши в този вид“, заяви още Василев.

Той застъпи тезата, че около правителството има само платени експерти, които просто изразяват желанията на правителството. Той е на твърда позиция, че едно правителство има нужда от независими експерти. “Те си мислят, лично Борисов и кохортата около него, Пеевски, включително и Доган, защото всеки един от тези проекти, те са разпределени между тримата. Там няма: “Борисов решава“, няма такова нещо. Те си въобразяват, че могат да копират поведението на Путин в Русия, който казва какво да стане, що да стане, т.е. той може да преодолее гравитацията на пазара. В България нито един от тези проекти не може да стане без да има пазарна логика и тя да се докаже в условията на конкуренция“, категоричен бе Илиян Василев.

Според бившия ни посланик в Москва компрометиращите снимки и видеа за Борисов са дело на хора от службите, вътрешни хора. Илиян Василев изрази мнение, че големият проблем в държавата ни е, че тя се управлява задкулисно от Пеевски и Доган, като дори самият Бойко Борисов се е превърнал в бушон на Делян Пеевски.

От известно време Василев е сред тези граждани, които активно подкрепят протестите, чието искане е оставката на генералния директор на БНТ – Емил Кошлуков.

Ето какво заяви Илиян Василев по темата:

“БНТ в 90-те години действително беше обществена телевизия. Там се “родиха“ и работеха страхотни журналисти, те имаха позиции. БНТ сега, в ръцете на Кошлуков, е едно подобие на телевизия. Там виждате големи в миналото журналисти, които правеха много хубави предавания, сега в момента са се снишили. Там имате един Георги Любенов, той е като личен антураж на… Като го видите как прави интервю с Гешев, се чудите кой е интервюиращият. Там има един репортер, който е личен на Гешев – Иво Никодимов. И каква публицистика имате? Сутринта Георги Любенов кани един социолог, който всички знаят, че е получавал стотици милиони от управляващите, с друг политолог, който също е получавал, и вие искате да изградите обективна представа, а в същото време има черни списъци кой не трябва да се кани. Ето вчера (б.р. миналият ден), след като се блокира входът, между другото той се блокира входът, но всеки знае, че телевизията има друг вход, т.е. ние не сме направили кой знае какви неща като неудобство, но това е символ. Изпратиха отпред една камера, тя за N-ти път е там тази камера, но нямаше микрофон. Сега има микрофон, но няма репортер. Вчера (б.р. миналият ден) имаше и репортер, но тя не посмя да зададе нито нито един въпрос. Няма автентично покриване на мненията. Аз нямам нужда да ме канят, но проблемът е за тези момичета и момчета, които работят вътре.“

Илиян Василев и водещата Маринкова стигнаха до абсолютен консенсус, че общото между БНТ и БНР е СЕМ. В не добър смисъл.

“Цялата битка срещу Горан (б.р. Горан Благоев, водещ на предаването “Вяра и общество“, което Кошлуков свали от ефир), е защото Руската православна църква и Кремъл не могат все още да надделеят в Светия синод по казус, който за тях е първостепенен. Това е позицията спрямо автокефалията на Украинската православна църква и да се заеме позиция пак в полза на Руската православна църка в спора ѝ с вселенския патриарх Вартоломей. И понеже Горан Благоев е абсолютно информиран, той кани всякаква хора, а и това не е православно предаване, има и католици, те (б.р. Кремъл и РПЦ) не могат да преодолеят, опитваха се от тук, от там, но той държи. Поради тази причина, как се решава проблемът? С изпълнение на поръчката на Кремъл и Руската православна църква“, коментира още Илиян Василев.

“Няма какво да се залъгваме, идеята, че Гешев е антикремъл е оксиморон, това е невъзможно нещо. Влиянието минава през Доган и Пеевски. Доган и Пеевски в момента преговарят “Газпром“ да влезе в ТЕЦ “Варна“ с инвестиции с газов договор. Това е просто абсурд. Мъчат се да си облекат една мантия на евроатлантизъм. Аз като посланик в Русия тези неща ги знам прекрасно“, каза в края на участието си политическият анализатор Илиян Василев.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Източник-факти.бг
Видео-факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *