НОВИНИ

Край! Гърция затвори сухопътните си граници, влиза се само през…

С решение на гръцкото правителство, считано от 00.01 ч. на 22.07.2020 г. до 23.59 ч. на 04.08.2020 г., се въвежда временна забрана за използване на всички сухопътни връзки (автомобилни и ж.п. пътища) към и от Гърция, с цел ограничаване на разпространението на COVID-19 в страната, както и временна забрана за влизане на лица на гръцка територия през горепосочените сухопътни връзки, с изключение на „Промахон“, откъдето единствено могат да преминават туристи.

Останалите правила за преминаване важат за:

а) гръцки граждани, притежатели на разрешително за пребиваване в Гърция, лица, чието основно местоживеене е в Гърция;

б) преминаването на товарни камиони за превоз на стоки;

в) влизането в страната на лица по изключително наложителни служебни/бизнес пътувания, което се доказва с подходящите документи.„„

Гръцкото правителство затвори временно граничните пунктове с България, с изключение на ГКПП Кулата-Промахон и ГКПП Нимфея-Маказа, като туристи могат да преминават единствено през КГПП Кулата-Промахон, пише „Труд“.

За туристите се изисква и задължително отрицателен ПСР тест, придружен от касовия бон, с който е платен и QR код. Гръцките власти продължават да правят тестове на влизащите в страната туристи през ГКПП Кулата-Промахон на случаен принцип, независимо, че пътуващия притежава собствен тест. На граничния пункт са разположени два медицински екипа.

През ГКПП Нимфея-Маказа ще се пропускат само гръцки граждани, чужденци с разрешително за пребиваване в Гърция, собственици на имоти, товарни камиони за превоз на стоки, съобщава българското МвНР.

Позволява се и влизането в страната на лица по изключително наложителни служебни/бизнес пътувания, което се доказва с подходящите документи. Влизането в Гърция за тази категория пътуващи е възможно само срещу QR код. ПСР тест не се изисква.

Важно е да се знае, че до 4 август се позволява повторно влизане в страната само на гръцки граждани и постоянно живеещите в Гърция чужденци, което може да се докаже от договор за наем и данъчна декларация или нотариален акт за собственост на имот.

За времето на действие на забраната, се задължават преди напускане на страната да информират по съответния начин, като попълнят електронна декларация през електронния портал www.gov.gr.

Забраната е в сила от 22 юли до 4 август с цел ограничаване на разпространението на COVID-19 в страната.

Около 20 % от туристите в Гърция, заразени с коронавирус, са пристигнали от България, показва статистиката, представена от зам.-министъра за гражданска защита Никос Хардаляс.

Данните са за първите 19 дни след отварянето на границите на страната за туристи на 1 юли. Най-много случаи на вируса са от Сърбия (78), България (63), Румъния (61), Албания (23) и САЩ (6).

А ето и официалната информация от Ситуационния център към Външно министерство:

С решение на гръцкото правителство, считано от 00.01 ч. на 22.07.2020 г. до 23.59 ч. на 04.08.2020 г., се въвежда временна забрана за използване на всички сухопътни връзки (автомобилни и ж.п. пътища) към и от Гърция, с цел ограничаване на разпространението на COVID-19 в страната, както и временна забрана за влизане на лица на гръцка територия през горепосочените сухопътни връзки, с изключение на:

а) гръцки граждани, притежатели на разрешително за пребиваване в Гърция, лица, чието основно местоживеене е в Гърция;
б) преминаването на товарни камиони за превоз на стоки;
в) влизането в страната на лица по изключително наложителни служебни/бизнес пътувания, което се доказва с подходящите документи.

Влизането и излизането от страната по отношение на посочените в подточки (а), (б) и (в) случаи се разрешава единствено през следните ГКПП: Какавя, Кристалопиги, Евзони, Промахон, Нимфеа и Кипи. Влезлите в Гърция, съгласно условията, посочени в подточка (в) и напуснали впоследствие страната, нямат право да влязат отново на територията на Гърция до изтичане на срока на забраната, а именно 23.59 ч. на 04.08.2020 г. Лицата по подточка (а), които напускат Гърция и желаят да се завърнат в страната за времето на действие на забраната, се задължават преди напускане на страната да информират по съответния начин като попълнят електронна декларация през електронния портал www.gov.gr.

Специално през ГКПП „Кулата – Промахон“ се разрешава влизането и на лица извън обхвата на изключенията посочени по-горе като се запазват досегашните изисквания за отрицателен PCR тест (т.е. запазват се досегашните условия за преминаване). Подчертаваме, че влизането в Гърция на туристи е възможно само през ГКПП „Кулата–Промахон“.

Пътуващите към Гърция през сухопътна граница, независимо от тяхното гражданство задължително преди пристигането им Гърция попълват електронно форма за локализиране на пътници (Passenger Locator Form – PLF) на https://travel.gov.gr с данните им за контакт в страната като се задължават да представят на граничния контролен пункт да представят доказателство за попълнена PLF, която им се изпраща от системата автоматично по електронен път.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210, както и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *