НОВИНИ

Пулмолог зове да си поставим ваксина срещу грип

Пулмологът д-р Александър Симидчиев призова хората да си поставят ваксина срещу грип, за да бъдем предпазени от циркулиращите грипни щамове, които се очакват през есента.  Той прогнозира, че истинският проблем ще настъпи през октомври, когато заедно с другите респираторни вируси вероятно ще продължи и пандемията от коронавирус. Ще се увеличат много разходите за тестове тогава, добави пулмологът в сутрешния блок на БНТ, цитиран от флагман.бг.

„След като се ваксинират хората, се изисква около месец и половина да се развие имунитета. Ако сега направите това, през септември – октомври ще сте защитени от грип. В момента няма ваксини, но ако планираме стратегически, те трябва да се доставят бързо, за да имат възможност хората да си ги поставят, за да са предпазят поне от един от циркулиращите щамове през есента“, каза д-р Симидчиев.

„Може да предотвратим обаче и тази епидемия от короинавирус, и всяка друга от респираторни вируси, ако носим маски на закрито, мием си ръцете и спазваме физическа дистанция“, добави той.

Има групов имунитет в България, но вероятно е на много ниско ниво. Ясно е, че антителата не винаги помагат. Не е ясно колко от хората, които са преболедували, няма да се заразят втори път. Има много неизвестни. Събираме информация, но трябва време“, сподели пуломолът.

„Проблем е когато сме в закрити помещения, на разстояние по-малко от 2 метра. 1/3 от хората носят маските под брадичката и дори не покриват устата си. 25% пък оставят носа отвън. Поне половината от българите носят маските неправилно, а голяма част нямат дори в закрити помещения, а аерозолните частици остават във въздуха дълго време“, добави той.

Далеч сме от рисковата зона да нямаме легла, но проблемът е, че те трябва да са придружени със съответните компетентни специалисти, каза още д-р Симидчиев.

Източник-petel.bg
Кадър БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *