НОВИНИ

Прокуратурата: Пристанището на Доган е незаконно

Множество нарушения при изграждането и експлоатирането на обекти по Черноморието са константирани при извършени проверки под ръководството на Върховната административна прокуратура, съобщиха от държавното обвинение.
Органите на ДНСК, РДНСК-Бургас, Областна и Морска администрация Бургас са констатирали редица нарушения, сред които и незаконосъобразно ограничаване на достъпа до плажната ивица, съобщава БТА.

В парк „Росенец“ е установено, че не е осигурен свободен достъп до крайбрежната ивица заради поставена временна строителна ограда.

От държавното обвинение посочват, че в МРРБ липсва одобрен инвестиционен проект за изграждане на пристанищен обект, няма одобрен инвестиционен проект за изграждането и на двуетажна постройка, разположена в непосредствена близост до крайбрежната ивица.

Проверката на обект „Алепу вилидж“ в местността „Алепу“ – Созопол е установила изграждането на укрепително съоръжение – странична подпорна стена, в отклонение от строителните книжа. Извършената промяна е по време на строителството и не отговаря на одобрения инвестиционен проект.
В местността „Буджака“ е установено наличието на оградени с масивни огради терени и масивни постройки, ограничаващи достъпа до крайбрежните скали. От прокуратурата посочват, че достъпът до морето е възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея граждани. За обектите в местността „Буджака“ са образувани отделни прокурорски преписки.

Проверка в местността „Аркутино“ е констатирала, че към настоящия момент не се извършват строителни дейности в близост до крайбрежната ивица. Установено е, че липсва строителна ограда и обезопасяване на бетонова конструкция, чието изграждане е било преустановено през 1992 г. Следва кметът на община Созопол да предприеме действия за обезопасяването на обекта.
При проверка на комплекс „Венид Еко вилидж“ в Свети Влас е констатирано, че към момента не се извършват дейности по строителството на жилищни сгради и хотел – 36 бр. къщи в съответствиe с общата строителна забрана за периода до 1 октомври по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. С оглед на това, че не е била издадена изрична заповед до 21 юли 2020 г., от кмета на община Несебър е изискано да бъде издадена такава до произнасянето на Административен съд – Бургас относно разрешенията за строеж в гористата местност.
Проверките под ръководството на ВАП за незаконосъобразно строителство по Черноморието продължават.

Източник-petel.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.