НОВИНИ

Джамия с икони и фрески – мюсюлмани ще се молят в „Св. София“ за пръв път от 76 г.

латна ще покриват икони и фрески по времето на молитвите, които ще събират мюсюлмани в „Св. София“ от днес; през останалото време ще могат да ги видят всички. Това твърдят властите в Анкара в отговор на критиките, превръщането на бившия музей в религиозен храм ще отнеме както от културното богатство на Истанбул, така и от преживяването на посетителите.

Този месец турски съд превърна „Св. София“ в джамия с решение, анулирало указ от 1934 г., според който тя става музей. Аргументът бе, че тогавашните власти не са имали нужната власт да го правят. Критици на решението видяха опит на президента Реджеп Тайип Ердоган да донесе победа на консервативната си база и да утвърди претенцията си за лидерство в мюсюлманския свят.

Изпълнените с тревога реакции в християнския свят пък бяха посрещнати от Турция с предупреждение, че решението е суверенно и чужденци нямат право да се месят във вътрешен въпрос.

Сградата на 1500 години е построена като катедрален храм (и векове наред останала най-голямата църква в света), превърната в джамия през 15 в., а почти пет века по-късно – отново в музей. Днес е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Джамия с икони и фрески - мюсюлмани ще се молят в "Св. София" за пръв път от 76 г.

© Associated Press

Когато през 1453 г. Мехмет Завоевателя превръща църквата в джамия, са ѝ добавени четири минарета. Тогава мозайките и иконите са покрити, на черен фон се добавят имената на Аллах, пророка Мохамед и халифи. Днес, 76 години след превръщането ѝ в музей, иконите отново ще се покриват за молитви.

Опитите за повторно превръщане на „Св. София“ в джамия са още отпреди 15 години – фондация се бореше за това от средата на по-миналото десетилетие. Сред аргументите ѝ бе и твърдние, че подписът на основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк, с който се задейства указът, създаващ музей на мястото на джамията, е фалшифициран.

Джамия с икони и фрески - мюсюлмани ще се молят в "Св. София" за пръв път от 76 г.
Източник: Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.