ЗДРАВЕ

3 симптома, че черният дроб тихо умира

През последните години чернодробните заболявания стават още по-тревожни за населението. Според някои съобщения повече от 30% от хората по един или друг начин страдат от такива заболявания.

Те възникват поради интоксикация на тялото и често се появяват в началото без ясно изразени симптоми. Когато обаче човек отиде при лекаря, става много по-трудно да се поправи щетата на този орган.

Затова е важно да следите състоянието на черния си дроб. Ето защо ви предлагаме да видите кои симптоми изброяват лекарите, които показват, че този орган вече е започнал да боледува.

Разстроен стомах

 

Един от тези признаци е диспептичният синдром, който се характеризира с нарушено храносмилане, запек или загуба на апетит.

В този случай човек може да почувства горчивина в устата си, подуване на корема, чести оригвания. Понякога това може да бъде придружено от болка и тежест в лявата страна.

Освен това кожата ви ще сигнализира за унищожаването на черния дроб: може да придобие жълтеникав нюанс и да стане бледа, а също и да се появи сърбеж, както се случва при алергии.

Наподобяване на настинка

Астено-вегетативният синдром също показва болен черен дроб. Симптомите при него приличат на настинка: слабост, загуба на сила, леко повишаване на температурата. Този синдром се проявява и неврологично – главоболието става по-често и раздразнителността се увеличава.

Специалистите отбелязват, че нарушенията в черния дроб засягат и нервната система. Така че, ако забележите „детско настроение“ и нетърпение в поведението си, може да си струва да помислите за здравето си.

Кървене, синини, подуване

Друг симптом е хеморагичен. Тази група симптоми включва кървене от носа и кървене на венците.

Също така понякога се появява необяснима загуба на тегло и обратно, коремът започва да расте или се появява подуване. Сред симптомите са също появата на неочаквани синини по тялото.

Лекарите препоръчват да се свържете със специалисти веднага щом забележите такива симптоми. В ранните стадии на чернодробно заболяване те могат да бъдат лекувани по-ефективно.

Източник-факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.