ЗДРАВЕ

Студент след 2-седмичен прием на храна за вкъщи: Червата ми се пукат

Всички ние обичаме да си поръчаме храна за вкъщи, с която да се поглезим в петък вечер, но бихте ли могли да се храните по този начин три пъти дневно в продължение на няколко седмици?

Пред подобно предизвикателство се изправи студент от британския университет Edge Hill. Марк Кокс, който живее в Кросби, се съгласи да направи експеримента заедно с група от други младежи между 18 и 25-годишна възраст.

21-годишният студент по криминална психология сподели, че трябва да яде доставена храна за закуска за обяд и вечеря всеки ден в продължение на две седмици и да се подлага на редица тестове преди и след това. Тези тестове разглеждат нивата на кръвната захар, процента на телесните мазнини, чревните бактерии, както и психичното благополучие на изследвания.

Марк твърди, че всичко било наред през първите няколко дни от експеримента, но нещата скоро се обърнали. „В началото беше добре, защото не трябваше да готвим или нещо друго, но после дойде петият ден, когато бях наистина уморен и летаргичен. Беше ужасно. Мислех, че ще стане по-добре, но не беше така“, разказва младежът.

„Трябваше да ядем дюнер. Според мен това е нещо, което хапваш, когато си пиян през нощта, така че да го изям за вечеря беше най-отвратително нещо някога. В един от дните трябваше да го изядем и за обяд . Мисля, че дори се разболях след това“, добавя Марк.

Студентът казва още, че на десетия ден от експеримента не искал да става от леглото, защото се чувствал твърде тежък и пълен.

„Успях все пак да отида в университета, но открих, че заспивам на лекции и не слушам правилно. Почти отпаднах [от експеримента], защото просто чувствах, че червата ми се спукват“, споделя Марк.

Марк добави, че кожата му също пострадала заради постоянните поглъщания на бърза храна, като лицето му се напълнило с мазни петна и пъпки.

В края на експеримента участниците провели всички тестове от началото и нивата на кръвната захар на Марк били значително по-високи, но именно промяната в неговото психично здраве наистина го шокирала.

„Гледайки се в огледалото, просто психически се чувствах отвратително, чувствах се огромен. Не исках да се поглеждам. Знам също, че нивата на кръвната ми захар бяха много по-високи от преди, така че това беше страшно“, казва младежът.

Експериментът бе направен от BBC. / zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *