НОВИНИ

Христо Терзийски – полицаят, който се измъкна сух от летните сараи на Доган (СНИМКИ)

Каква приемственост да очакваме в МВР?! За първи път новият вътрешен министър не благодари на предшественика си.

На ул. „6 септември“ адвокатът Христо Данов е запомнен като единственият вътрешен министър след 10 ноември, който не е имал охрана и кола. Ерудит и човек с висок морал той поставя традиция във вътрешното министерство, която се спазваше до миналата седмица.
Христо Данов благодари на предшественика си за работа му на поста. По този начин той дава сигнал, че като вътрешен министър ще поощрява добрата работа на всеки служител от ведомството.

Миналата седмица Христо Терзийски като нов вътрешен министър не намери време да благодари на своя предшественик Младен Маринов.

Това е опасен прецедент. В разгара на протести след два месеца на карантина полицаите са на ръба на своите психически и физически сили. Изказването  на благодарност ще е сигнал, че усилията им не са напразни и новият министър ще ги защитава. Всеизвестен факт е, че новият и старият вътрешен министър работят заедно от години.

Снимка: БГНЕС

Последните изказвания на Христо Терзийски обаче показват, че той ще се стреми да опази себе си, а не своите подчинени. Христо Терзийски - полицаят, който се измъкна сух от летните сараи на Доган (СНИМКИ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Аз не отричам, че бях там, но не съм ръководел действията“. Това заяви преди дни в предаването „Лице в лице“ по бТВ новият вътрешен министър по време на престоя си в лятната резиденция на Доган в „Росенец“.
Действията на полицията по време на съботата на голямото плажуване, организирано от Христо Иванов, бяха силно критикувани.

МВР – Бургас разреши и охранява митинг на младежкото ДПС при положение, че то беше заявено след акцията на бившия правосъден министър.

Като началник на „Националната полиция“ Христо Терзийски трябваше да разпореди на областния директор на полицията да спазва закона, но той предпочита да се покрива.

Снимка: БГНЕС

Знаменателното заключение на Христо Терзийски – бях там, но не съм ръководил акцията, е еманация на чиновник от службите, който се ослушва за посоката на политическите ветрове.  Христо Терзийски - полицаят, който се измъкна сух от летните сараи на Доган (СНИМКИ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Действията на полицията в „Росенец“ „костваха главата“ на Младен Маринов. В същото време Христо Терзийски се издигна. Странни са и неговите действия по упражненото полицейско насилие над протестиращи под колоните на Министерски съвет. Пред бТВ Христо Терзийски призна, че са направени няколко опита за привикване на потърпевшите лица, за да дадат своите показания. До момента обаче нито едно от седемте лица не са е явило, за да го направи. Само едно от тях е изпратило електронно писмо, с което казва, че няма претенции към полицаите.

В този случаи трябва да се прекрати преписката поради липсата на доказателства. Обаче тя ще бъде изпратена в прокуратурата, която от своя страна също ще бъде принудена да я прекрати. Преди това нарочените за побойници полицаи ще бъдат разпитани и те ще заявят, че са действали при проява на насилие срещу тях по време на изпълнение на служебните им задължения. Вижте как действа полицията във Франция, ако протестиращ посегне на полицаи. Същите мерки вземат и гръцките полицаи.

Христо Терзийски като нов вътрешен министър показва, че ще гледа по-скоро да защитава „службичката си“, а не буквата и духа на охраната на реда и правовия мир.

ФАКТИ вече писа как Христо Терзийски с чиновническата си заплата се сдобива изгодно с имот в Драгалевци на ръба на закона.

На 28.02.2019 г. като директор на главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) Христо Терзийски си купува 29,89/100 идеални части от имот от 1552 кв.м. в Драгалевци, м. „Ботаническа градина” за сумата от 45 000 лв. Със сигурност не е по обява на брокери, защото имотът не е предлаган от агенции. Даже продавачът е отскоро собственик – купил го е само два месеца по – рано за цена от 55 евро на кв.м. Както се казва- докато му излезе скицата и данъчната оценка и вече го е продал, при това на загуба. Продавач е софийската фирма „Веси Комерс” ООД. Собственост е на две дружества- кипърското дружество „Рек Фотоволтаик Лимитед” с 5% участие и „Юроскай” ООД с 95%, което през още две български дружества и една офшорка е собственост на кипърския гражданин Харис Кунтурис.

Кръговратът на имотите

„Веси Комерс” ООД става собственик на 500-те кв.м. от имота два месеца по- рано. Тогава, буквално в последния работен ден на 2018г. английската гражданка Франсис Драку продава имота с площ от 1552 кв.м. на трима купувачи. 29,89/100 ид.части (500 кв.м) са прехвърлени на „Веси Комерс” ООД, 29,89/100 ид.части (500 кв.м) на Мирела Пенкова- дамата с която Кунтурис живее на съпружески начала, а останалите 40,22/100 ид.части (673 кв.м.) са прехвърлени на „Грейт Инвест Консулт” ЕООД с управител Мирела Пенкова и едноличен собственик вече познатото „Рек Фотоволтаик Лимитед”. Тази кипърска офшорка присъства в повече от 15 дружества на Кунтурис в България, с неизменно участие от 5% от капитала.

Сделката е сключена при цена от 55 евро на кв.м., която е недостижимо ниска дори за края на 2018 г. Продавачката щедро се е съгласила тази цена да ѝ бъде заплатена след подписване на нотариалния акт, без да е посочен краен срок за това. Същият ден английската гражданка Франсис Драку продава още един имот, с пореден кадастрален номер и с площ от 1673 кв.м., при същата цена за кв.м. на други три дружества, собственост на Кунтурис.

Още по-объркано става, тъй като самата Франсис Драку е купила двата имота с една сделка, през 2016 г., при цена от 30 евро на кв.м. от „Глобал БГ” ООД , което е контролирано от Кунтурис чрез кипърско дружество Тромпел Естейтс Лимитид. Малко след сделката Кунтурис чрез своя българска фирма купува „Глобал БГ” и е избран за негов управител. При покупката на двата имота Франсис Драку не присъства, а е представлявана от Харис Кунтурис с пълномощно.

Успешният бизнес модел: Купуваш евтино и продаваш още по-евтино, но на когото трябва.

„Веси Комерс” ООД е закупило 500-те кв.м. на цена от 55 евро на кв.м., а два месеца по- късно ги е продало на Христо Терзийски за сумата от 45 000 хил лв, което прави 46 евро на кв.м. Не е ясно каква логика е мотивирала продавача да продаде почти веднага и с 15 % по-евтино, като в същото време пазарната цена за този район /Драгалевци-Ботаническа градина/ се движи от 80 до 200 евро на кв.м.

Не е ясно и защо му е на Кунтурис външен „ортак” в имота, след като останалата част се притежава от свързани с него лица. Мирела Пенкова и „Грейт Инвест Консулт” ЕООД се съгласяват частта от 500 кв.м. да бъде продадена на трето лице за 46 евро/кв.м., въпреки че те самите са закупили своите части на 55 евро/ кв.м. и законът им дава право те да закупят частта на тази по-ниска цена, преди имотът да бъде предложен на другиго. Без тяхното изрично съгласие продажбата не може да бъде извършена.

Бизнес на честна дума

Купувачът Терзийски и продавачът „Веси Комерс” ООД се радват на силно взаимно доверие.

В нотариалния акт е предвидено плащане на цената в 7 дневен срок след сделката. Няма уговорени клаузи за разваляне на сделката при неплащане, няма уговорени неустойки за забавено плащане. Няма даже и посочена банкова сметка на продавача. Просто Харис Кунтурис, като управител на „Веси комерс” ООД прехвърля имота и започва спокойно да чака да му бъде платена цената, посочена в нотариалния акт.

В крайна сметка, никой не би очаквал директорът на ГДНП да не си плати и може би затова липсват уговорени гаранции за продавача. Въпросът е дали продавачът изобщо е искал да му бъде платено. Дали сумата от 45 хил. лв. е постъпила по непосочената сметка на „Веси Комерс” ООД няма как да бъде проверено, но 7-дневният срок е изтекъл отдавна.

На баир лозе или златна рибка?

В общия случай да си купиш 1/3 от парцел заедно с още двама съсобственици си е кофти сделка. Имотът хем е твой, хем нищо не можеш да направиш без съгласието на другите. Трябва или доброволно да си го поделите или да строите заедно. Съдилищата са пълни с дела между изнервени съсобственици. От друга страна, ако ортаците ти са разбрани и „оправни” хора, да имаш 1/3 от парцел 1552 кв.м. в Драгалевци може да бъде изключително добро попадение.

При средните застроителни показатели за района (КИНТ 0,5 и плътност на застрояване 20 %), в парцела може да се построи сграда с РЗП 835 кв.м. Ако съсобствениците не искат да строят сами, могат да учредят право на строеж и да получат като обезщетение между 20 и 25% от построеното.

Така, без да вложи нито стотинка повече Терзийски, като собственик на 1/3 от земята би получил жилище с площ от поне 60 кв.м. При платените от него 45 000 лв. това представлява непостижимо ниска цена за готово строителство, при това в Драгалевци- 750 лв./кв.м. (385 евро/кв.м.) Действително, скромно като размер жилище, но пък на каква цена!

Такава сделка е мечта за всеки държавен служител, който е задължен да доказва доходи и да подава имуществена декларация всяка година.

Постигнатата цена на кв.м. застроена площ няма да се появи никъде черно на бяло, в нито един документ. Няма покупко- продажба на готово жилище, няма посочена цена. Всичко е прозрачно и чисто- собственик на идеална част от парцел е учредил право на строеж и е обезщетен, за това че е предоставил имота си за строителство.

Това е просто една възможна хипотеза, ако попаднеш на „оправни” и „умеятни” комшии. Нищо от това все още не се е случило. Но дори само да си купиш гола земя на два пъти по- ниска цена от пазарната си е добро постижение. А пък и ортаците на Терзийски не са вчерашни и знаят как се печели от празни парцели.

Кунтурис се занимава основно със строителство. Придобива съседни имоти в подножието на Витоша чрез сложни схеми, с множество фирми, които притежава или контролира, като често, както в този случай един парцел се дели между няколко различни дружества. Не си прави труда да ги окрупнява, въпреки че някои от проектите му са на площ от десетки декари, а дружествата собственици на земята стигат до 14 с 36 отделни имота. Работи се по описаната схема- всеки от собствениците учредява право на строеж на строителя срещу обезщетение.

Самият Кунтурис се хвали в медиите, че е инвестирал над 60 млн. евро в България. Това твърдение се сблъсква челно с 4-5 тежки производства по несъстоятелност в СГС на дружества, които той контролира или притежава, с неиздължени кредити към банки с общ размер приблизително 50 млн евро. Покрай тези дела се разбра и за „частния арбитражен съд”, чрез който Кунтурис бързо и лесно да се снабдява с изгодни решения и изпълнителни листове, с които чрез подставени дружества участва като кредитор в производството по несъстоятелност.

От фактите дотук е ясно, че новият вътрешен министър е готов да пази службицата си и собствения интерес, а не своите служители, да не говорим и за законността.

Източник-факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *