НОВИНИ

Президентът представя национален стратегически документ

Президентът Румен Радев ще представи в четвъртък, 6 август, Национален стратегичски документ.

Това той ще направи заедно със Стратегическият съвет към държавния глава, който е разработил документа. Първата му част се нарича “Диагноза”, пише terminal3.bg.

Представянето ще бъде от 10.00 часа в Дом 1 на Резиденция „Бояна“ (Национален исторически музей).

“Липсата на достатъчно гаранции за независима и ефективна съдебна система създава опасности пред развитието на България като демократична и модерна държава. Някои проблеми от години се задълбочават и решаването им изисква промени в Конституцията”.

Това заяви президентът Румен Радев днес по време на заседание на Правния съвет към президента, съобщи пресцентърът на държавния глава.

На срещата бяха обсъдени предложенията и становищата, направени досега в хода на инициираните от президента консултации с представители на академичната общност, неправителствени организации и ръководители на институции в съдебната власт.

Засилването на гаранциите за защита на правата на гражданите, конституционният модел на съдебната власт и гарантирането на независимостта на съдебната система бяха сред акцентите на днешното заседание. Функциите на ВСС, отчетността на прокуратурата и контролът над актовете ѝ също бяха обсъдени от Радев и членовете на Правния съвет.

Източник-petel.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *