НОВИНИ

Кирил Радев: Докато ме биеха и ме задушаваха, делегати на ГЕРБ бяха неми свидетели и не реагираха

Завършил съм немската гимназия в София, а после и икономика в университета в Манхайм. Дълго време бях ангажиран с темата с българи в чужбина. През 2010 година се завърнах в България, а в края на 2014 година бях кандидат за председател на Агенцията за българи в чужбина и се явих на конкурс заедно с още седем души. Единият бе избран с политическо решение на Бойко Борисов, заяви Кирил Радев пред Слави в неговото шоу по Телевизия 7/8.

Днес 39-годишният Радев бе бит от хора с маски по време на Националната конференция на ГЕРБ в София.

Ето какво заяви за инцидента Кирил Радев:

„Присъствах на събитието, отидох по-рано. Исках да отразя събитието и да разговарям с привърженици на ГЕРБ. Обикалях с моята камера и разговарях с редица привърженици, членове и делегати на ГЕРБ. Имаше много малко хора, които така обелваха по няколко откъслечни думи, но всъщност отказваха да говорят. Те са политически лица, а отказваха да си говорят с гражданите. Питах ги каква ще темата на конференцията, какъв ще е дневният ред на конференцията, какво мислят за обществената ситуация в България, дали мислят, че тя е добра. Общи въпроси, но те и на тях не отговаряха, почти никой не ми отговори.

Преди да се случи това с мен, имаше друга агресия. Стигна се до тази агресия, защото нямаше полицаи на това място, нямаше охрана.

Всичко, което се случи, се случи извън огражденията на събитието на ГЕРБ. Вървяхме една група хора, аз бях най-отпред. Това, което правех, отразявах събитието, за тези, които не могат да са там на място, както споменах, българите в чужбина.

Обърнах се назад, видях, че става стълкновение с участници от потока на ГЕРБ, които ритаха и блъскаха, извършваха някаква физическа интервенция и насилие над другата група, която беше много по-малобройна, някои бяха с плакати, някои с колела. Аз нямах никакви протестни белези, нито някакъв плакат, нито съм скандирал нещо, нито съм казал нещо обидно. Държах се на доста голяма физическа дистанция от абсолютно всички.

Показах с видео потока преминаващи, след което един господин ме събори на земята. Двама или трима се нахвърляха върху мен с удари. Няколко пъти се изправях, те няколко пъти ме поваляха, задушаваха ме през гърлото. Удряха ме в челюстта, в гърдите и ме поваляха. Докато ме удряха, другото нещо, което искаха да направят, това е моят статив, с който държах моя телефон, с който излъчвах, има аудиотехника, която заснема звука.

Блъскаха екрана на телефона, изхвърлиха аудиотехниката, не съм проверил в какво състояние е, но стативът е начупен. Насилието бе употребено не просто към мен като физическо лице, то бе употребено и спрямо ударите на действието, което извършвах там, отразявах. На някой не му харесваше това да бъде отразявано, не просто моето присъствие там, а самата дейност.

Удариха ме на няколко места, в гърдите, най-силният удар бе в челюстта. Душенето. Има заснети на кадрите преминаващи поток хора. Виках полиция една, две минути, отново се връщам там, че полиция отсъстваше. Полицията се появи няколко минути по-късно, някакви огромни групи полицаи. Може да разделят протестиращи в Росенец, може да разделят на площада, но точно там нямаше полицаи. Много интересно съвпадение и случайност, този въпрос директно към министъра на вътрешните работи.

Имаше преминаващи, поток от делегати на ГЕРБ, които бяха неми свидетели на това, което се случи с мен. Докато ме биеха, аз бях в тревната площ, тези хора не реагираха. Едва след няколко минути дойде една жена, и се приближи към тези мъже и им каза да се оттеглят, и те тогава си тръгнаха.

Но премина дълго време, в което никой не реагира от десетки, десетки преминаващи поддръжници на ГЕРБ.

И това е наистина обезпокояващо. Винаги може да станем свидетели на някаква нередност, въпросът е да не стоим настрана и да гледаме. Искам да кажа само една дума, основа, върху която можем да надграждаме, това е думата човечност.

Ако няма човечност, ако виждат как някой го блъскат, чупят и не му помагат, защо участваме в партия. За европейско развитие на България. Кое е гражданското, кое е европейското, кое е българското, да не казвам хич. И тези хора са там, за да ни представляват нас и да правят нещо хубаво за държавата. Това не са случайни минувачи, това са хора, които иска да изразят политическата воля, те са от управляващата партия на България. Всеки носи своята гражданска лична отговорност. На първо място човещина, и като има малко човещинка, почваме да надграждаме отгоре, медийна свобода, и т.н.

Покойният Милен Цветков бе казал, че маските са, за да си траем, сега виждам, че маските са, за да крият насилниците. А имаше и някакви господа от НСО. Аз ги питах кои са, заснех ги с камера, тези господа казаха, че са от НСО…”

Телевизия 7/8
Източник-petel.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *