СВОБОДНО ВРЕМЕ

Лонгирбюен: Градът, в който е забранено да раждаш и да умираш

Лонгирбюен е най-северното селище в света с население от над хиляда души. Той е част от Норвегия в полярния архипелаг Свалбард в Северния ледовит океан.

На територията на Лонгирбюен, на дълбочина 130 метра, се намира Световното хранилище за проби от семена на селскостопански култури в случай на глобална катастрофа.


Територията на града има определен статут и затова там се прилагат специални правила. Например възможността за извършване на икономически дейности в други страни, затова и руското село Баренцбург е основано близо до Лонгирбюен. За жителите на Русия пребиваването в архипелага е възможно без виза.

Характеристики на района отвъд Арктическия кръг

По-голямата част от населението на северния град се занимава с туризъм, добив на въглища и изследователска дейност. Тъй като Лонгирбюен се намира зад Арктическия кръг, има силно изразени полярен ден и полярна нощ.

Основното транспортно средство за местните жители са моторните шейни. С кола е възможно да се мине през територията на града и за няколко километра около него. По-нататък само с моторни шейни или лодки. Любителите на екстремни условия карат велосипеди със специални широки колела, но за такова пътуване са необходими топли дрехи и защитна маска за лице.

Арктическият климат не позволява на жителите да се наслаждават на „плюсова“ температурата на въздуха повече от три месеца. Най-ниската температура е регистрирана през март 1986 г. – минус 46,3 градуса, най-високата през юли 1979 г., когато термометърът се повишил до плюс 21,3 градуса. Средната лятна температура в Лонгърбиен не надвишава 6,5 градуса по Целзий.


Свалбард е дом на полярни мечки, така че нито един местен не излиза от дома си невъоръжен. В по-големите класове първото нещо, което преподават, е стрелбата с оръжие. В резултат на това властите трябваше да предприемат специални мерки за посещения на обществени места. Например на входа на банките са инсталирани специални сейфове, където трябва да оставите оръжието. Но това не е единствената особеност, която местните власти са приели.

Не можеш да умреш, да се разболееш, да родиш и да имаш котки

В Лонгърбиен е забранено местните да умират, да се разболяват, да имат деца и да имат котки. Подобни ограничения не са прищявка на длъжностните лица, а мерки за запазване на живота и грижите на жителите на града. Такива правила са въведени поради особеностите на арктическия климат.

Тъй като телата на починалите хора не се разлагат в условията на вечна замръзналост, тяхната миризма ще привлече полярни мечки. Следователно на територията на целия архипелаг няма места за погребения на хора. Жени пред раждане и тежко болните хора се изпращат в континенталната част на Норвегия, тъй като в града няма големи медицински центрове.

Норвежците имат специални отношения с котките. Те смятат, че котките могат да нарушат баланса на природата, а що се отнася до ценителите на екологията, това е непоправим инцидент. В архипелага обаче има доста кучета. По-голямата част от тях са северни породи – хъски, аляскински маламут и чау чау.


Можете да стигнете до изключителния северен град само със самолет. Няма директни полети от други страни, това може да стане само от Норвегия.


Като цяло усещанията от това да сте в това кътче на планетата са невероятни – слънце посред нощ, миризмата на студа и всичко наоколо сякаш замира.

 

Източник:  pochivka.blitz.bg 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *